Distrikt

Mesec: novembar 2019.

JOVANA “S POLA SNAGE” OBARA RUKE CURAMA, A NA MEGDAN JOJ IZLAZE I MUŠKARCI
U pokretu

JOVANA “S POLA SNAGE” OBARA RUKE CURAMA, A NA MEGDAN JOJ IZLAZE I MUŠKARCI

Na Svetskom prvenstvu u sportskom obaranju ruke, koje je ove godine organizovano krajem oktobra i početkom novembra u Konstanci u Rumuniji, Jovana Arnautović iz Šapca zauzela je 3. mesto u nadmetanju žena do 15 godina u kategoriji sub-juniorki do 70 kilograma. Jovana je u kvalifikacijama pobedila prvakinje Francuske, Grčke, Indije i Japana, a u polufinalu…

U ŠABAČKOM PARKU NAUKA NIJE BAUK
Društvo

U ŠABAČKOM PARKU NAUKA NIJE BAUK

Šabački Park nauke dobio je dva nova naučna eksponata. Sada će ovaj jedinstveni naučni park na otvorenom, koji se nalazi u okviru šabačkog Centra za stručno usavršavanje, omogućiti učenicima i posetiocima da uz skeletni i karidiovaskularni sistem čoveka, kroz igru nauče nešto novo i iz biologije. Naučne eksponate Centar za stručno usavršavanje “Šabac” dobio je…

AFRIČKA DINJA RASTE USRED MAČVE
Magazin

AFRIČKA DINJA RASTE USRED MAČVE

U Mačvanskom Belotiću kod Bogatića gazdinstvo Smiljanić već nekoliko godina proizvodi neobično kivano voće, ili afričku rogatu dinju. Ovo voće, koje neki svrstavaju i u povrće, ime je dobilo po kiviju. Kada se preseče liči na zreo krastavac, a ukus je kombinacija dinje, kivija i limuna. Osim što poseduje nekoliko vitamina, idealan je za dijetu…

NAMA – OD TRGOVINSKOG GIGANTA OSTALA SAMO SLOVA I PAPIR
Društvo

NAMA – OD TRGOVINSKOG GIGANTA OSTALA SAMO SLOVA I PAPIR

Sedamdesetih godina prošlog veka trgovina je predstavljala vodeću privrednu delatnost u ekonomskom životu Šapca, a Nama kao najkrupniji, najmoderniji i najorganizovaniji produkt trgovinske ekspanzije grada istovremeno je zadovoljavala sve potrošačke potrebe stanovništva i zapošljavala veliki broj radnika. Radnice odeljenja galanterije u Staroj robnoj kući 1975. godine (Foto: privatna arhiva)„Nama – Šabac“ počela je sa radom…

NAPRAVIO SPECIJALITET OD SUVIH ŠLJIVA, KOJI SE POJEDE OD PRODAVNICE DO KUĆE
U fokusu

NAPRAVIO SPECIJALITET OD SUVIH ŠLJIVA, KOJI SE POJEDE OD PRODAVNICE DO KUĆE

Da je zbog neizvesne cene voća, prerada jedini način da se proizvodnja ne ugasi, poljoprivredni proizvođači shvatili su odavno. U Podgorini tradicionalno suše šljivu kako bi ostvarili zaradu, a Goran Simić otišao je korak dalje, pa pored sušene plave lepotice, čokoladira razno suvo i koštuničavo voće. Tako se pakovanja od 200 grama čokoladnog voća, proizvedena…