Дистрикт
Друштво У покрету

ПРОДАЈУ РАСАД ЗА ЂАЧКИ ДИНАР

Ученици Средње пољопривредне школе у Шапцу произвели су у пластеницима на школској економији више хиљада садница поврћа које продају грађанима Шапца. Према тврдњама задовољних купаца, који су првог дана продаје поранили како би заузели свој ред, њихов производ издвојио се квалитетом, а сва средства која зараде одлазе у ђачки фонд.

Ред за расад (Фото: Дистрикт)

Ред од пластеника, па до пола школског дворишта. Тако је јутрос од шест сати у шабачкој Пољоприведној школи. Неки су, иако су дошли рано, морали да сачекају на свој ред.

–          Иако сам дошао рано, тек сам петнаести у реду – каже Недељко Нешковић.

Новац од продаје иде у ђачки фонд (Фото: Дистрикт)

И сви су овде због истог – садница врхунског квалитета. Многи имају искуства јер су куповали на разним местима, али откад набављају овде, како кажу, род је загарантован.

–          Не бих долазио узалуд. Купим овде, и купим на другом месту – ова расада је одскочила барем 50 одсто, ако не и више у квалитету – прича Томислав Стевановић, који годинама уназад по биљке за своју башту долази овде.

–          Сви смо задовољни, одлично је, и због гужве смо поранили, дошли, узели смо, јако су љубазни и продавци и деца, немам речи – задовољна је верна муштерија Борка Ђурић.

Свако зна свој посао (Фото: Дистрикт)

Све то произвеле су вредне руке ђака ове школе. Али тајна није само у томе, овде су се успешно сложили труд, добро расположење и знање које стичу кроз своје школовање, а то је, сигурно, најбољи разлог за овакве резултате.

–          Рекли бисмо да водимо рачуна где и како стављамо, да разврставамо, и трудимо се да стављамо најквалитетније биљке у продају – објашњава ученица Јована Петровић.

–          Пунимо саксијице, пикирамо, заливамо, лепо је кренула продаја, а бавимо се и кући исто. Занимљиво је, има нас доста и добро нам иде – каже Санела Гавриловић.

Ученици учествују у читавом процесу (Фото: Дистрикт)

А најлепши је осећај кад виде да оно што су одгајили бројни купци задовољно хвале.

–          То је наш успех, кад порасте видиш шта си урадио – радује се ученик Милан Бабић.

Одгајили 20.000 садница (Фото: Дистрикт)

Заједно са наставницима и сарадницима произвели су око 20 хиљада садница парадајза, паприка, краставца. И без изузетка, ученици су радили током читавог процеса – од припреме простора и смеше за полагање семена, до саме продаје, као и рада са заинтересованим муштеријама.

–          У целокупној производњи су учествовали они, они су правили смешу, купили лишће за компост, пунилy саксије, вршили сетву, негу расада, заливали, чупали коров, и наравно данас смо стигли до краја, данас је почела продаја. Гужва је велика. Грађани Шапца и околине највише воле наш расад зато што је то проверен сортимент и показало се годинама уназад да увек имају велики принос квалитетног парадајиза – истиче професорка Биљана Поповић и открива главни мотив за овакав квалитет расада:

Раде са осмехом (Фото: Дистрикт)

–          Деца раде добро расположена, верујте ми, уз песму. Они пусте музику, певају, раде, расположење је одлично, професори добри, сарадња исто тако, уређена школа, то је гаранција за успех – закључује она.

Раде и уче (Фото: Дистрикт)

Новац од продаје иде у ђачки фонд. Тако се уче будућем послу, али и како се поштеним радом стиже до новца.

–          Лепо је што се ученици уче да привређују, да зарађују, то је нека врста агробизниса који касније могу да примене у свом раду и животу – сматра суграђанка Драгана Антонијевић.

      

Наставници поносни на своје ученике (Фото: Дистрикт)

Ови средњошколци спојили су и лепо и корисно у свом образовању, а то је најважнији циљ сваке врсте учења.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима