Дистрикт
Друштво Култура У покрету

ДОМ ЈНА МЕЂУ 7 НАЈУГРОЖЕНИЈИХ МЕСТА КУЛТУРНОГ НАСЛЕЂА У ЕВРОПИ

Дом Југословенске народне армије (Дом ЈНА) проглашен је за један од седам најугроженијих споменика и места културног наслеђа у Европи за 2024. годину од стране Европа Ностре, организације за очување европског културног наслеђа и Института Европске инвестиционе банке. На листи која алармира на неопходност решења питања опстанка објеката од посебног значаја, заједно са Црквом Светог Петра у Ђесатеу, Синагогом у Сијени, културним локалитетима оштећеним у разорним земљотресима у Турској, нашао се и симбол културног и друштвеног живота Шапца, саграђен 1962. године.

7 најугроженијих места наслеђа у Европи (Извор: Европа Ностра)

Саветодавни панел програма Седам најугроженијих истакао је да “ово значајно место треба да буде обновљено и стављено у функцију друштвеног и културног центра за будуће генерације”.

Избор 7 места наслеђа направљен је на основу значаја наслеђа и културне вредности сваке од локација, као и озбиљне опасности којој су изложене.

На списку су:

  1. Дом ЈНА у Шапцу, Србија,
  2. Радничка стамбена насеља у Рубе-Туркоан, Француска,
  3. Кикладска острва, посебно Сифнос, Серифос и Фолегандрос, Грчка,
  4. Црква Светог Петра у Ђесатеу, Милан, Италија,
  5. Синагога у Сијени, Италија,
  6. Грчка православна црква Светог Ђорђа , Алтинозу/Хатајска провинција, Турска,
  7. Гвоздена врата Антиохије, Антакија/ Хатајска провинција, Турска.
Дом ЈНА део европског културног наслеђа (Извор: Европа Ностра)

Критеријум за избор био је и потенцијал ових локација да делују као катализатор одрживог социо-економског развоја, наводи се у саопштењу Европа Ностре.

Поред тога, аргументи да се шабачки Дом ЈНА, као једини споменик из Србије, нађе на овој листи, утицао је ниво свести и посвећености локалне заједнице да овом архитектонски вредном здању врате углед и улогу која му припада.

Након проглашења, следећи корак је план за акцију.

– Чињеница да се Дом од среде налази на листи 7 најугроженијих споменика културе у Европи значи да ће он од сада бити у фокусу интересовања Европа Ностре, највеће европске мреже организација цивилног друштва која се баве заштитом наслеђа, као и њиховог партнера на овом пројекту, Института Европске инвестиционе банке. Експертски тимови ових организација у наредном ће периоду посетити Шабац како би се састали са доносиоцима одлука и направили план акције за обнову објекта. То подразумева и идентификацију могућих извора финансирања реконструкције – каже Марко Гавриловић, испред Иницијативе „Сачувајмо Дом ЈНА“, која је предложила ово место за програм 7 најугроженијих за 2024. и најављује бројна дешавања у наредном периоду испред Дома ЈНА – концерте, изложбе, радионице и друга дешавања, која ће скренути пажњу на значај овог објекта за друштвени и културни живот Шапца.

Извор: Европа Ностра

Дом ЈНА

Као и други домови војске у Југославији, и шабачки је настао као материјална илустрација националног заједништва. Његов идејни творац је архитекта др Владимир Бјеликов, аутор  Југословенског павиљона у Бриселу. Троспратна зграда са анексом, од готово 1000 квадрата у основи, представља архитектонски бисер града и модернистичко ремек-дело.  Градило га је шабачко Грађевинско предузеће „Изградња” од 1960. до 1962. године, када је симболично, свечано отворен на Дан армије, 22. децембра.

Jедан од првих објеката које је изградило Грађевинско предузеће “Изградња”(Извор: Сачувајмо Дом ЈНА)

Од тада, објекат у строгом центру био је главно стециште друштвено-културних дешавања и најрепрезентативнија установа овог типа у граду.  У себи је садржао просторије различите намене: хол/галерију у приземљу, мултифункционалну салу са бином за сценске приредбе и концерте, опремљену кино-пројектором за биоскопске пројекције, затим куглану, салу за састанке, кафе-ресторан са кровном баштом, шах-салу, читаоницу са библиотеком, салу за билијар и стони тенис, канцеларије. Дом је имао и пространо двориште с летњом баштом и позорницом која се монтирала по потреби.

У његовој великој сали прве концерте у Шапцу имали су Бијело дугме, Индекси, ЕКВ, Забрањено пушење и друге пуларне музичке групе бивше државе. Троспратна зграда у исто време одисала је европском урбаном атмосфером и локалном емоцијом.

– У њему су организоване игранке, прославе, концерти, биоскопске пројекције и друга дешавања која су додавала нове и нове слојеве сећања за генерације Шапчана – истиче архитекта.

Пуне четири деценије представљао је културни идентитет Шапчана (Извор: Сачувајмо Дом ЈНА)

Од почетка двехиљадитих због лоше политике управљања једна по једна његова сала је затварана и Дом је губио на актуелности, док на врата култног места града није стављен катанац.

– Оригинални изглед објекта у потпуности је очуван до данас. Од изградње до почетка двехиљадитих година, док је објекат одржавала Војска, објекат је био добро одржаван, иако на њему није било већих санационих нити рестаураторских радова. Након што је 2008. године објекат купио Град Шабац, он постаје мета лопова који несметано улазе и краду прво намештај и опрему, а затим и инсталације. Данас у објекту не постоје електричне инсталације, каблови у зидовима, лустери, поједине водоводне инсталације, радијаторске цеви и радијатори. Поред тога, један део прозора је полупан. Међутим, у конструктивном смислу, захваљујући у потпуности очуваном
лименом крову и квалитету изградње, објекат је нетакнут – наводи он.

Разгледница из 70-их (Извор: Сачувајмо Дом ЈНА)

У тренутку када је Дому претило уништење, 2015. године настаје снажан покрет локалне заједнице чији је циљ да се објекат сачува и приведе намени. Покренула га је група од 30 архитеката из Шапца, којима су се придружила уметничка удружења, институције културе, истакнути појединци и грађани.

Године 2016. поднет је захтев за стицање статуса непокретног културног добра, на чије се проглашење још увек чека.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима