Дистрикт
Друштво Занимљивости

РЕМИ ЈЕ РАИКУ ИЗГУБИО У ГРЧКОЈ; НАЈБОЉИ ПРИЈАТЕЉИ СРЕЛИ СЕ У ЛОЗНИЦИ НАКОН ГОДИНУ ДАНА

Реми (32), Француз из околине Лиона, изгубио је пса Раику, са којом је био на пропутовању бициклом и приколицом за пса по Европи, пре тачно годину дана. Након што су је други пси уплашили на грчко-турској граници 7. априла 2023, она је нестала без трага, а њихов поновни сусрет догодио се ненадано у Лозници, где јој је 7. априла ове године, пуким случајем, чип очитан у азилу удружења за заштиту паса. Власник мисли да је она све време ишла према кући.

Реми са својим псом (Извор: приватна архива)

Како је Раика стигла од далеке грчко-турске границе до Лознице, остаје загонетка. Након што је нестала, власник ју је без успеха тражио дуже од месец дана по околним местима. Када је већ потпуно изгубио наду, стигао му је позив из Лознице, од жена које су пса збринуле у свом азилу.

Раика у азилу (Извор: приватна архива)

У децембру прошле године Славица Живановић из лозничког Удружења „Нада за псе“ близу свог азила нашла је пса који је прокопао пролаз из суседног, градског азила, и у потрази за спасењем, провукао се кроз једва видљив пролаз испод жице.

– Изашла сам напоље и чула да неко цвили. Имала је јаку инфекцију очију, једва је видела. Ставиле смо је у бокс. Затим смо је одвеле код ветеринара, где је добила капи за инфекцију. Била је мирна, није реаговала на друге псе, није била агресивна – прича Славица у чуду јер је пас успео да изађе из бокса, направи излаз и стигне до њих.

Путовање бициклом (Извор: приватна архива)

Славица и њена породица посвећени су псима од јутра до мрака. У склоништу их имају двадесетак, а брину и о осталима на целој територији града, Бањи Ковиљачи, па и преко границе. Највећи успех је када успеју да своје штићенике удоме код добрих и проверених људи.

Објава која је Раику вратила породици (Извор: приватна архива)

Иако се за мирну и питому Марли, како су је спаситељке назвале, нико није распитивао, судбина је хтела другачије.

– На Фејсбук групи и вебсајту објављујемо све псе, али за њу нико није питао. Имали су интересовање за једног пса, али она је била плашљива и са повредом коју смо тек санирали, није била за удомљење. Рекла сам жени која је била заинтересована да је боље да изабере социјализованог пса, тражила је да пошаљем шта имам, послала сам фотографије Марли и још једног пса, и она је изабрала њу – објашњава ова љубитељка животиња.

Код куће (Извор: приватна архива)

Пошто је требало да путује у нови дом, провериле су чип. Након што је апарат показао непознате иностране бројеве, уследило је право изненађење.

– Ни ветеринари нису могли ништа да нам кажу о пореклу чипа. Онда је сарадница Данијела Вујанић пронашла на интернету објаву на грчком језику у којој пса који је исти Марли тражи један дечко. Објава је од 7. априла 2023, а ми смо њој очитале чип 7. априла ове године. Нудио је чак и новчану награду за налазача. Она га је позвала. Након што се на видео-позиву уверио да је то његов пас, младић је рекао да ће доћи по њу –  прича Славица.  

Срећна и на сигурном (Извор: приватна архива)

Реми је након два дана стигао у Србију по свог пса, ког није видео тачно годину дана. Допутовао је са оцем, а мајка, која због болести није могла на пут, нестрпљиво је чекала на телефонској линији, у ишчекивању да види своју љубимицу. Цела породица била је пресрећна због Раике.

– Срели су се у мом дворишту. Она му је пришла, скочила до њега, протрчала два-три круга, као да проверава да ли је он. Реагује на његов позив, али у неверици. Када је била сигурна, пришла му је. После је била само са њим, гледала у њега, грлила га – каже она.

Сви сведоци овог емотивног сусрета кажу да су присуствовали догађају за памћење.

– Он је био скамењен у неверици, а када су му попустиле емоције, плакао је као дете. Мој утисак је био колико је то велика љубав. Годину дана није одустао од ње. И када је чуо, без размишљања кренуо је одмах ка њој. Никад тако нешто нисам видела – каже Весна Теодоровић из Удружења „Право на живот Шабац“.

Најбољи пријатељи (Извор: приватна архива)

Захвалност овог Француза према женама из Лознице је неизмерна. Вратиле су му најбољег пријатеља за којим је био неутешан месецима, а њихова прича многе је уверила да су, када је љубав права, чуда ипак могућа.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима