Дистрикт
Занимљивости

ПРАЗНИК МЛАДОСТИ НЕКАДА ЈЕ ОКУПЉАО ХИЉАДЕ ШАПЧАНА

Дан младости не славимо већ три деценије, али у сећањима многих генерација до 1988. године остало је масовно узбуђење, и општенародна помама у вези са прославом такозваног рођендана доживотног предсеника Јосифа Броза Тита. Правилне колоне и песма на слетовима,  указана част приликом ношења и предавање штафете остаће у срцима Титових пионира, чије мараме, капе и значке и данас се чувају са поносом.

Дан младости у Шапцу 1946. године (Извор: Међуопштински историјски архив Шабац)

Слављен у сваком кутку бивше државе, то је био празник са много приредби, слетова и завршном свечаношћу на стадиону ЈНА у Београду, где би Титу била уручена штафета младости, која је претходно месецима ношена кроз целу Југославију.
Први слет у Шапцу одржан је 1946. године, када је на хиљаде Шапчана, гледалаца и учесника, изашло на улице да поводом Титовог рођендана, слави јединство свих народа и народности некадашње државе. Свечано обучени, дуж улица града посматрали су уређене колоне учесника, омладинаца у специјалним коститима. На установама у централним улицама стајале су слике државника и прокламатора комунистичке идеологије.

Улице препуне људи (Извор: Међуопштински историјски архив Шабац)

Одавање почасти државнику у српској традицији није ништа ново. Сличне манифестације – велики слетови и штафета као знак слављења младости и снаге, коју су носили омладинци, одржавале су се и у доба Краљевине Југославије, у част рођендана краља Петра II.
Међутим, многи заборављају да је Јосип Броз, заправо рођен 7. маја 1892. године у Кумровцу, а како је у време између два светска рата, у периоду док је КПЈ била у илегали и званично забрањена, користио је лажна документа у којима је као датум рођења стајао 25. мај. Након Другог светског рата природно је тај датум и званично установљен у његовој биографији .

Пионири у поворци 1946. године (Извор: Међуопштински историјски архив Шабац)

Штафета младости је уведена 1945. године, на предлог омладине Крагујевца, као „Титова штафета“. У првој Титовој штафети, учествовало је 12500 омладинаца, који су, претрчавши трасу дугу 9000 километара, Титу предали првих девет штафетних палица и Плаву књигу са 15000 потписа омладине Шумадије. Те прве штафете предате су му у Загребу, док је наредних година, све до 1956. Тито лично примао последње носиоце штафете пред Белим двором у Београду, чему је претходио свечани дочек на Тргу Републике. На његову иницијативу године 1957, тај догађај проглашен је за „Дан младости“. До Титове смрти 1980. године, штафета се додељивала лично њему на Стадиону ЈНА у Београду.

Шапчани славе Дан младости (Извор: Међуопштински историсјки архив Шабац)

Из историје прослава овог празника у Шапцу, на фотографијама је забележен и 25. мај 1955. године, када је штафета пронета кроз град. На једној од слика, у име Шапчана, поздрав штафети исказује Бода Савић, тадашњи председник општине.

Поздрав штафети од стране председника општине (Извор: Међуопштински историјски архив Шабац)

„Друже Тито, ми смо твоји и ти си наш“, заклињали су се млади пионири, носиоци нове радничке снаге у Југославији, а многи од њих и данас са поносом то истичу. И млади Шапчани, разних занимања, из свих школа и са разних крајева овог подручја, чинили су окосницу овог великог славља. Слике управо говоре више од било каквих информација, а њихова насмејана лица под пионирским капама сведоче да се једнакост и те како живела.

Ученици Учитељске школе у Шапцу 1955. (Извор: Међуопштински историјски архив)

У то време, када су, покренути заједничком енергијом и општенародном радошћу носили штафету младости, нису били ни свесни њеног правог значења. За њих је то био уметнички предмет који је, уз претходно добру физичку припремљеност и бојазан од оштећења, требало чувати и трчати до следећег учесника манифестације. А из приложеног видимо да у њеној пратњи учествују и школарци, спортисти, војска, полиција и обични грађани.

У пратњи штафете (Извор: Међуопштински историјски архив)

Шапчани су у овој манифестацији учествовали као посматрачи, пешаци, фискултуристи, али и на разноразним превозним средствима – за штафетом су ишли на коњима, бициклима, у аутомобилилма, групно окупљени на камионима, па чак и на тракторима. Свима је циљ био исти, да одају почаст председнику, а уједно прославе мир, једнакост и просперитет државе.

 

Шапчани у поворци (Извор: Међуопштински историјски архив Шабац)

Штафета младости 1980. године, која се у сусрет осамдесет осмом Титовом рођендану, на дан његове смрти 4. маја затекла на путу по Хрватској, прекинула је свој пут и положена је на одар председника у Скупштини СФРЈ.

Посебна је част била учествовати у паради на коњима (Извор: Међуопштински историјски архив)

За време Титовог живота, последња приредба одржана је 1979, а након 1988. године на београдском стадиону никада више неће бити прослава поводом Дана младости, будући да је 1989. године ССОЈ укинуо ову, некада популарну, манифестацију.

Датум који је заборављен (Извор: Међуопштински историјски архив Шабац)

Данас се све ове штафете могу пронаћи у Музеју Југославије. Не зна се њихов тачан број, али се процењује да се у музејском депоу налази више од 22.000 штафета, док је Кући цвећа изложено око 400 најзанимљивијих.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима