Дистрикт
Друштво

СТРУЧНЕ У ОПШТИНСКИМ ПОСЛОВИМА, УПОРНИЈЕ КАД ЗАТРЕБА

Оне обављају важне послове у Општини Владимирци, који су им поверени пре свега због стручности и знања, а не зато што су жене. Тако је у два од четири одељења у Општинској управи. Математички и поштено, пола пола.
– На одговарајућим руководећим местима налазе се жене. Од 2016. године начелник Општинске управе Општине Владимирци је жена, затим секретар Скупштине, руководилац Одељења за општу управу и заједничке послове и Одељења за пољопривреду, туризам и друштвене делатности – каже Славица Мирковић, начелница Општинске управе.

На путу равноправности

Биљана Стефановић, у Општинској управи ради од 1994. године. Била је и на функицји, али и на руководећем положају, својом заслугом. Међутим, признаје да се пре две и по деценије није толико бринуло о заступљености жена на руководећем положају.
– Била сам на функцији секретара Скупштине општине, сада обављам комплексне и сложене послове као руководилац Одељења за послове општинских органа, општу управу и заједничке послове. Ипак, раније су на руководећим местима заступљенији били мушкарци – каже.

Жене и на руководећим пословима

Ана Пантелић, актуелни секретар Скупштине општине Владимирци, није прва жена која обавља ову функцију, али није ни постављена случајно, јер за ову позицију закон је јасан.
– За Секретара Скупштине општине може бити постављено лице које има стечено високо образовање из правне научне области, са радним искуством од најмање три године – објашњава Ана Пантелић, дипломирана правница.
Од 25 одборника у локалној скупштини, девет је жена, а пре две године формирана је и Комисија за родну равноправност.
– Скупштина општине је препознала значај једнакости и равноправности мушкараца и жена па је 2017. донела одлуку о образовању ове Комисије, којом се уређује састав надлежности, начина рада и дужности председника и чланова комисије, као и сва друга важна питања – објашњава она.

Закон одређује квалификације за одређене функције

Равноправност овде није непознаница, а у месним одборима је и пракса.
– У нашој општини председник јесте мушкарац, и на месту председника општинских одбора се такође налазе мушкарци, то је истина, али они поклањају велико поверење и важност женама у свом окружењу, тако да настоје да им блиске сараднице у смислу саветодавних услуга буду жене, па су им чак поверени месни одбори којима оне руководе. Резултати су ту више него позитивни.
Први човек општине је мушкарац, али и његови најближи сарадници су мушког пола. Међутим, они су сагласни да би тај посао могле радити подједнако добро и жене.
– Мушкарци су за одређене послове издржљивији, у смислу да се долази у 7 ујутру, а у зависности од потреба и дешавања одлази се увече. Али не значи да и жене то не могу да раде, само је на неки начин мушкарцима то лакше да издрже – закључује Милорад Милинковић, председник Општине Владимирци.

Ситуација је другачија од општине до општине

Традиција је учинила своје, па је помоћник председника општине мушкарац, али је мишљења да у последње време жене с правом добијају позиције које им припадају.
– Сигурно је да се мења и то на боље, што је сасвим очигледно, с обзиром да су нам директори бројних установа жене. Ствар је овде неког увреженог схватања код самих жена. Рецимо, жене се веома тешко одлучују да стану на изборне листе, због убеђења или обавеза које имају према деци и породици – прича Владимир Милошевић, помоћник председника Општине Владимирци и додаје да је пре то проблем него законске норме и родна неравноправност, које се наводе у прилог овој неједнакости.
– Чини ми се да жене много озбиљније схватају породицу од нас мушкараца.

Јасна је подела – мушкарци издржљивији, жене темељније

Тамо где нема јасно дефинисане квоте, жена је мање. Међутим, закон је то уредио у скупштинама и локалним парламентима, што жене сматрају позитивном одлуком. Коначно, и у друштву се мења свест о женама на функцији. Разлог су врлине, које су код већине жена очигледне, када је посао у питању.
– Жене су одговорне, вредне, нормално је да заузимају руководећа и извршилачка радна места, а то је и закон препознао – каже Биљана Стефановић, док се начелница Општинске управе слаже да су жене одговорније и савесније када су радне обавезе у питању.
– Имамо одговорност на послу, а код куће, све смо остварене као мајке, домаћице, супруге. Жена је стуб на коме почивају и посао и породица.

Жене незамењиве на послу, као и у породици

А шта о свему томе мисле мушкарци?
– Када им се додели некакав задатак, оне не одустају док то не изгурају до краја. А и другачији је утисак када се жена појави са одређеним захтевом – каже председник општине. Његов заменик истиче да су жене много продорније и педантније.
– Тумаче ствари много рационалније од нас.

Суптилније приступају проблему од својих колега

Недостатак жена на водећим функцијам у градовима и општинама је више него очигледан, али не значи да се ситуација неће мењати. Да ли случајно или не, али још једна чињеница иде у прилог мушкарцима, јер њима у великој већини општина припадају функције које подрзумавају моћ, али ће и та тема једном доћи на ред.

Из серијала “Снага жене”. Пројекат је суфинансиран из буџета општине Владимирци. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима