Дистрикт
Друштво

У ШАБАЧКОМ ПАРКУ НАУКА НИЈЕ БАУК

Шабачки Парк науке добио је два нова научна експоната. Сада ће овај јединствени научни парк на отвореном, који се налази у оквиру шабачког Центра за стручно усавршавање, омогућити ученицима и посетиоцима да уз скелетни и каридиоваскуларни систем човека, кроз игру науче нешто ново и из биологије.
Научне експонате Центар за стручно усавршавање “Шабац” добио је у сарадњи са Центром за промоцију науке из Београда.
-Велика захвалност нашим сарадницима из Центра за промоцију науке, Шапцу на дар, ученицима, наставницима и свима онима који желе да науче нешто више. Интерактивне и мултидисциплинарне инсталације, које ће бити од користи и помоћи нашим шабачким наставницима у настави – каже Бранко Филиповић, директор ЦСУ Шабац.

До знања кроз игру

У дворишту шабачког Центра за стручно усавршавање током целе године ученици могу да уче на отвореном. Јединствен у Србији, Парк науке, остварен је у сарадњи са Институтом за физику, Друштвом физичара Србије, Народним музејем у Шапцу и Центром за промоцију науке.
Данас у овом парку има тридесетак инсталација уз помоћ којих могу да виде како изгледа модел ДНК, кристална решетка, соларни панел, лакше разумеју одређене хемијске, физичке и математичке принципе. Када изађу из учионице ученици постају део лабораторије на отовореном где могу да посматрају, промишљају и уче о природним појавама.
– Ја често долазим у овај парк. То нам помаже да лакше учимо. Ове нове инсталације помоћи ће мојим другарима, који су сада седмаци. Сви волимо овде да долазимо и да учимо кроз игру – каже Огњен Секулић.

Нове инсталације одушевиле ђаке

Парк науке је путовање кроз знање и кроз време. До нових сазнања стиже се кроз улице које носе имена познатих научника, попут Исака Њутна, Алберта Ајнштајна, Милутина Миланковића. У тим уским сокацима су и инсталације попут Њутновог клатна, сата у коме посетиоци глуме казаљку, метеоролошке станице, научног тобогана, Гриничког меридијана, модела кухињске соли – а уз њих и 30 научних табли за објашњења.

Парк привлачи и туристе

Све је подређено учењу на отвореном, уз лако доступне практичне лекције.
– Исак Њутн је случајно открио овај изум тако што је цедио своја пера. Али онда је видео да може да има и другу намену, а то је да израчуна одржање енергије или импулсе – објашњава Матеја, док се игра са куглама Њутновог клатна.

Центар за стручно усавршавање увек је пун деце

Прва инсталација те 2011. године био је глобус, постављен у Великом парку, и тада је започета идеја стварања Парка науке у Шапцу. Шест месеци касније ДИНГ је пресељен у двориште Центра за стручно усавршавање и тада почиње ширење јединствене научне учионице на отвореном.
Данас је то осмишљен и дизајниран Парк науке, који служи новим методама учења и промишљања у природним наукама.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима