Distrikt
Zanimljivosti U pokretu

KRALJEVI NEBA IZNAD LJUBOVIJE OPSTAJU ZAHVALJUJUĆI LAZI (VIDEO)

Orlovi lešinari, izuzetno retke i zakonom zaštićene ptice, preživeli su zahvaljujući  ljudima. U kolonijama u kanjonu reke Trešnjice, kod Ljubovije, redovno dobijaju hranu, koju u prirodi ne bi mogli da nađu. Za to se brine Lazo Jovanović. Njihovo hranilište posećuju turisti sa svih strana nadajući se da će videti „kraljeve visina“.

Lazo brine o kraljevima visina (Foto: Distrikt)

Moćni i neprikosnoveni, lete i po nekoliko hiljada metara uvis, nebu pod oblake. A kada obiđu i obeleže svoj prostor, nisko kruže jer se na poljani ispod litice servira hrana, životinja uginula u susednom selu.

– Dovezao sam im uginulu životinju, ovcu, i sada im pripremam da imaju za ručak – pokazuje trenutnu orlovsku trpezu Lazo Jovanović, čovek zahvaljujući kom najveće srpske ptice opstaju u ovom kraju.

Leti i po nekoliko hiljada metara uvis (Foto: Distrikt)

Za samo nekoliko minuta, komad neba iznad hranilišta postaje ispunjen ovim moćnim pticama. Oprezne su sve dok su ljudi u njihovoj blizini.

– On vidi uginulu životinju veličine zeca na 3000 metara, a nas vidi odlično – ukazuje njihov staratelj na ovu važnu osobinu.

Trpeza za ove grabljivice (Foto: Distrikt)

U kanjonu Trešnjice beloglavi supovi preživljavaju zahvaljujući Lazi i meštanima Ljubovije. Od njih dobijaju hranu koju ne mogu da nađu u prirodi. Ne ubijaju svoj plen, ali jedu sve što im se donese. Tako čiste prirodu i pomažu meštanima da se reše uginulih životinja. Čim se to desi, Laza kreće na teren.

– Volim svoj posao, naravno da volim, da nije volje ne bi ni posla bilo. Jer kad je zima, sneg bude i do metar, teško je doći do hranilišta – objašnjava Lazo, koji se navikao na sve izazove divljine.

Na litici čekaju ručak (Foto: Distrikt)

I uvek stigne da na vreme obavi svoj posao, iako hrane brzo ponestane, jer ovi visokoletači nisu jedini mesojedi u ovom području. Uz malo sreće, ove životinje mogu se videti i iz osmatračnice, izgrađene za turiste.

– Jednu kravu pojedu za dva dana. Dolazi i medved po potrebi, ima i vukova i šakala – objašnjava on.

Navikao na obožavatelje (Foto: Distrikt)

Da bi videli lešinara starog sveta na steni ili kako gospodari nebeskim visinama, posetioci čekaju satima u rezervatu prirode. Nekima se posreći da budu tik uz njega.

Beloglavi sup (Foto: Distrikt)

Ovaj lepotan pronađen je u kanjonu Trešnjice i oporavljao se kod Laze neko vreme. Ali muke su nastupile tek kada je pušten u prirodu.

– On je odleteo između Bajine Bašte i Užica, sleteo je na Aerodrom „Ponikve“,  a jedna baba je čuvala ovce i on joj je prišao, jer je navikao da komunicira sa ljudima. Ona je u čudu rekla“ „Nisam videla većeg ćurka, odakle ovoliki ćurak meni i mojim ovcama došao“ – priča.

Ptica najdužih krila u našim krajevima (Foto: Distrikt)

A Laza je ostao sa svojim društvom, koje ne bi menjao ni za šta na svetu.

Svideo vam se tekst?