Дистрикт
Друштво Магазин

„ПОДГОРСКИ БЕРБЕРИН“ ЗАМЕЊУЈЕ 20 НАДНИЧАРА (ВИДЕО)

У село Лопатањ код Осечине стигао је први берач малина. Машину која мења двадесетак радника набавио је Драгољуб Митровић, произвођач и откупљивач воћа из Подгорине. Савремени начин брања малина показао је своје предности и обрао прве хектаре у овом познатом воћарском крају.

Први берач малина у Подгорини (Фото: Дистрикт)

Када је стигао подгорски берберин, како су симболично назвали комбајн за малине, сви су одахнули. Новој машини, која је први пут виђена у овом крају, посебно су се обрадовали берачи који у сезони малина не стају.

-Ја овако данас могу цео дан и ништа ми није ташко – каже Светлана Глигорић која пребира малину са траке.

Систем рада је врло једноставан (Фото: Дистрикт)

То је овде једини посао и он се ради седећи. Нема више стајања и сагињања у врсти, јер све ради машина. Берач за дан обере хектар и замењује чак 20 радника.

-Супер је ово, седиш и радиш – каже Јорданка Теодосић чија породица има малине и често у сезони муче муку са радном снагом.

Опслужује га троје људи (Фото: Дистрикт)

За машинског берача довољно је троје људи, један да вози трактор, а двоје да сортирају малине које стижу на траку. Надничари су овде прошлост јер самоходна пољопривредна машина брање воћа заснива на систему изазивања вибрација у крошњи воћке, при чему скида само зреле плодове и транспортује до гајбице.

-Берач ради на принципу трешења малине. Ови прсти изазивају вибрацију која тресе родну грану, малина пада на траку која транспортује даље воће. Жене са траке малину пребирају да нешто што је промакло не би отишло у гајбицу. Берач садржи и вентилатор који усисава лишће и нечистоће, тако да чист производ излази из машине – објашњава Драгољуб Митровић, произвођач и откупљивач воћа.

Берач ради на принципу трешења малина (Фото: Дистрикт)

Недостатак радне снаге био је главни разлог због код су Митровићи одлучили да пређу са ручне на машинску бербу.

– Машина је нова, никада овде није виђена, а са друге стране данас је тешко наћи радну снагу, тако да су иновације добро дошле. Мислим да је овако лако брати јер се седи цео дан – каже Зорица Митровић

Машину вуче мањи трактор (Фото: Дистрикт)

Иако у овом крају не могу да замисле да седе у сезони пољских радова, признају да им је берба задавала муке.

-Све се свело на бербу укућана, јер је овде радне снаге све мање и мање – каже Дејан Ђурђевић који на имању вози трактор.

Све се ради седећи (Фото: Дистрикт)

Берач малине има низ предности, али и ману што је предвиђен за бербу позне малине која се не везује за стубове. Остало је све у сврху лакшег доласка до плодова рада.

– Малина је воћка која се не пере, па овде излази чист производ који нема додира са рукама, ради довољно брзо и замењује велики број радника, бере искључиво зреле плодове и може да ради по киши, сунцу, ноћу, дању. Мана је што ће бити поломљених грана јер ипак је ово машинска берба – објашњава Драгољуб.

Машину ће представити и својим кооперантима како би и они себи олакшали бербу. Митровићи имају и наследника који је одушевљен новом машином, ат о је још један велики корак на путу да га задрже не дедовини.

Из серијала НАЈБОЉЕ ИЗ ПОДГОРИНЕ. Пројекат је суфинансиран из буџета Општине Осечина. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима