Дистрикт
Друштво

ТРГОВИНА БОСТАНОМ ИЗ ФОТЕЉЕ – МАЊИ РОД ЗАМЕНИЛА ДОБРА ЦЕНА (ВИДЕО)

Села Платичево и Кленак била су позната по пијаци на отвореном која је била најактивнија када стигне бостан. Међутим, ове године тек неколицина њих продаје лубенице и диње на отвореном.

Цена бостана одлична (Фото: Дистрикт)

Бостан је ове године достигао рекордну цену па су и произвођачи задовољни. Лубенице у Срему продају се по цени од 30-35 динара на велико, а диње и преко 50 динара за килограм. Цене на мало су дупло веће. У Платичеву откупљивачи шлеперима одвозе не тоне слатких плодова, па мештани више на продају на улици, већ купце сачекују у дворишту или на њиви.

Тек по неки продавац у центру Платичева (Фото: Дистрикт)

Уместо начичканих приколица са лубеницама, ове године покрај пута само они који без уличне трговине не могу. Остали продају на кућном прагу.

– Већиином се кући продаје, имају своје купце. А ми смо овде поред пута да одржимо традицију, продајемо и на више и на мање – каже Никола Сабо из Платичева.

Велика количина кише смањила род (Фото: Дистрикт)

Или веће и мање, међу којима доминирају преко 10 килограма. Такав је квалитет познатог сремског бостана, али су ове године приноси затајили. Узрок је велика количина падавина.

– Честе кише које су износиле и по 150 литара по метру квадратном, довеле су до пропадања јако великих површина под засадима лубенице широм Војводине, али и широм Србије – објашњава ситуацију на тржишту бостана агроном Милорад Кузмановић.

Препродавци не питају за цену јер робе нема (Фото: Дистрикт)

Мањак робе условио је бољу цену која је годинама била ниска.

– Можда је и боље што је има мање, самим тим је и цена већа. Да је више она би била 10-12 динара. Ево Пазарци плаћају 33 динара, то није било никад, и боље што је мање – радује се смањеном послу, а доброј цени Радован Попов из Платичева.

Наруџбина по позиву (Фото: Дистрикт)

Зато се Сава за робу не брине. Довољно је да паркира испред куће и остави број телефона. Практично, Сремци данас бостаном тргују из фотеље.

– Сваки купац телефоном наручи толико и толико, дође, товари и носи – каже Мара Црнковић.

Стални купци знају где су најбоље лубенице (Фото: Дистрикт)

Јованка Витомировић из Кленка остаје верна продаји покрај пута, јер пролазници на мало плаћају дупло више. Слатке су то паре за слатке лубенице.

Тезга крај пута најисплативија (Фото: Дистрикт)

Свака је добра на овој врелини, нарочито кад је сазрела у сремској равници.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима