Distrikt
Zanimljivosti

ZORAN DVE DECENIJE ČUVA SLIKE SA KRILA „NEVIDLJIVOG“ F117 KOJE SU OBIŠLE SVET

Na današnji dan 1999. godine 250. brigada Protivvazdušne odbrane srušila je nevidljivi F-117A . Cela Srbija je tada uzvikivala: „Izvinite, nismo znali da je nevidljiv!
„Na godišnjicu obaranja ponosa američke borbene avijacije, meštani mirnog sresmkog sela ne zaboravljaju događaj koji ih je držao budne celu noć.
– Ja kažem dedi: “Joj, pašće u našu avliju” – priča meštanka Buđanovaca koja se seća pada aviona kao da je juče bilo.

Dan kada je nevidljivi postao vidljiv (Foto: print skrin)

I pao je, i to usred njive Zorana Božića. Simbol moći i neuništivosti, neslavno je završio u sremačkoj ravnici, zahvaljujući sposobnosti naše Protivvazdušne odbrane. A onda su počeli da pristižu meštani, likujući što je srušeno čudo tehnologije, avion koje se do tada smatrao nevidljivim za radare.
– To je bilo kao da smo na Marakani. Tako je sijalo. To je bila usijana lopta na nebu. Svi koji su gledali, kasnije su pričali da im je izgledalo kao da će da padne na njih direktno. Tako je i meni u tom trenutku izgledalo – priča Slavoljub Jovanović.

Njiva u Buđanovcima danas u koju je pao avion za vreme bombardovanja (Foto: J. Gubelić)

Taj trenutak meštani Buđanovaca nikada neće zaboraviti.
– To je izgledalo kao kometa koja juri na nas. Niko od nas u tom trenutku nije znao šta leti i šta se ruši – priča nijedan komšija, koji je tada bio mobilisan.

Zoran 20 godina čuva sliku koja je obišla svet (Foto: J. Gubelić)

Nije znao ni Zoran Jovanović, koji je tada imao tri i po godine. Slika na kojoj stoji na krilu do tada moćnog aviona sa tri prsta podignuta uvis, obišla je svet.
– Mene su obukli, stavili mi u ruku plastični pištolj, a onda su mi pokazali kako da podignem ruku sa tri prsta i stanem na krilo aviona. Tako je nastala ova slika – priča Zoran koji se ničega ne seća, ali čuva novine u kojima se pojavila njegova slika.

Meštani su na avionu igrali kolo (Foto: print skrin)

Svi su želeli da se slikaju, skaču po delovima aviona i igraju kolo, ili otkinu deo koji će poneti za uspomenu, a Svetislavu je tada na um pala druga ideja.
– Ja sam krenuo da tražim pilota. To mi je bila želja. Međutim, tu je bio jedan stariji čovek sa vojnim iskustvom koji mi je rekao da se manem toga. Posle sam čuo da se on katapultirao tri kilometra dalje i da su došli po njega i odveli ga – priča Slavoljub.

Meštani Buđanovaca ispred njive gde je pre dve decenije pao avion (Foto: J. Gubelić)

Ostaci aviona poznatog kao „Noćni soko“ koji je reputaciju stekao borbenim letovima nad Irakom u Zalivskom ratu 1991. godine, kada je 1.270 puta proleteo neprimećen nad iračkim radarima, danas su eksponati Vojnog i Vazduhoplovnog muzeja, a ledina u Buđanovcima postala je mesto koje mnogi posećuju na godišnjicu pada, 27. marta.

Svideo vam se tekst?