Дистрикт
Друштво

ПРЕ СЕДАМ ДЕЦЕНИЈА ШАПЧАНИ НА ИЗБОРЕ СТИЗАЛИ ИГРАЈУЋИ КОЛО

Фотографија на којој грађани играју Козарачко коло, снимљена је 26. марта 1950. године у Улици Небојше Јерковића, данас Мачванској, за време одржавања избора. Иако није наведено о којим изборима је реч, претпоставља се да су по среди избори за одборнике народних одбора реона, општина и срезова, који су одржани 1950. године. У Федеративној Народној Републици локлани избори одржани су 1947, 1949, 1950, 1953, и 1957. године.

Козарачко коло кроз град, 26. март 1950. (Фото: Међуопштински истпријски архив)

Фотографија симболизује јединство налик просецу који ће уследити, уз капу Титовку коју су носили партизани, а касније пионири и припадници ЈНА.
Наиме, те године уведено је радничко самоуправљање, друштвени и привредни модел који је осмишљен од стране КПЈ и спровођен је у Југославији од 1950. године па до краја њеног постојања. Основна идеја се сводила на пребацивање управљања предузећа у руке радника и одвајање државе од привреде, што никада није спроведено. Овај вид самоуправе је карактеристичан за многе форме социјализма, са предлозима за самоуправљање које су се појављивали много пута током читаве историје социјалистичког покрета, које су заговарали на разне начине тржишни социјалисти, комунисти, и анархисти.

 

 

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима