Дистрикт
Занимљивости

КАКО ЈЕ БИТИ ШОЈИЋ У СРБИЈИ?

– Када кажем како се презивам, сви почну да се смеју – прича Војислав Шојић из Мајура и почиње да се смеје. Најчешће се то догађа испред шалтера или кад неко погледа у његову личну карту.

Његов презимењак је најбоље описао Србију (Фото: Ј. Губелић)

Док је у униформи са шабачке Железничке станице испраћа и дочекује возове, делује озбиљно, али када је са својим комшијама у малињаку у Мајуру, онда се сви шале на свој али и на туђ рачун.
– Увек код нас има материјала за шалу. Мада, ја морам признати да нико боље није описао Србију него мој „рођак“ Срећко Шојић. Његове шале су безвремене, важе и за време од пре коју деценију али и данас – прича , уз опаске које често цитира.
Међутим, иако Срећка Шојића воли да зове рођаком, признаје да нису род.
– Моја фамилија потиче из Херцеговине, из Невесиња, нису са југа Србије. Ја сам овде друга генерација. Имам кћерку и сина, и они радо прихватају шале на рачун презимена. Шале су углавном док траје серија, али чим прође сви забораве  – објашњава.

Ужива у серијама са својим презимењаком (Фото: Ј. Губелић)

Гледао је све филмове и серије у којима се Шојић појављује, али највише му се допада последња серија.
– Презимењак је то најбоље описао, нема ту шта да се дода нити да се одузме. Мени је најдража серија, то морам да признам – прича презимењак чувеног Срећка Шојића који је парадигма нашег времена.
Лик Срећка Шојића први пут се епизодно појавио у филму Лаф у срцу 1981. Потом су Милан Гутовић, Синиша Павић и Мића Милошевић, креирали и развили Шојићев лик који се поново појављује 1982. године у филму „Тесна кожа“.
У серији „Бела лађа“ Срећко Шојић је бизнисмен и председник „Странке здравог разума“, коју финансира, Шојићев „рођак по баби“, Тихомир Стојковић „Шпиц“ (Предраг Смиљковић).

 

 

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима