Дистрикт
Култура

ВЛАДИЧАНСКИ ДВОР – ЗИДАН СА ДВЕ ХИЉАДЕ ДУКАТА, А ВРЕДИ ВИШЕ ОД СВАКОГ БЛАГА

Први јавни објекат у Шапцу, као спратна грађевина, подигнут је Владичански двор 1854. године. Градња овог објекта започета је 1849. године, а зидан је за потребе Конзисторије шабачко-ваљевске епархије у време владике Јоаникија Нешковића. За градњу је потрошено 2.000 дуката.

Владичански двор некада (Фото: Народни музеј Шабац)

Основа двора је симетрична, што је новина у то доба и показује јасан европски утицај. Средишњим делом фасаде доминира отворена ложа на спрату са округлим стубовима који носе моравски лук, што наводи на помисао да се овде ради о делимичном угледању на балканску профану архитектуру. И просторије у унутрашњости су такође симетрично распоређене око средишњег хола. Занимљивост овог објекта је својеврсно зидно грејање. У димњацима постоје отворена места у којима се ложило, а топао ваздух се хоризонталним каналима ширио кроз зидове. Због оваквог начина грејања зидани су високи оџаци, такозване оџаклије, те стога не чуди да су Шабац једно време називали Оџаковићи. Интересантно је и то да приликом градње овог објекта нису употребљавани ексери нити жица, већ су искључиво коришћени дрвени клинови.

Библиотека из садашње перспективе (Фото: ј. Губелић)

Све до 1886. године овај објекат имао је своју првобитну функцију, да би поменуте године Епархија шабачка била припојена Митрополији београдској, а наредне године Владичански двор је уступљен Гимназији. Када је поново успостављена Епархија шабачко-ваљевска 1898. године, Владичански двор је враћен цркви. Током трагичних времена која су долазила Владичански двор је имао различите намене – током ратова за смештај војске и рањеника, по потреби су се и црквени обреди обављали овде. После 1945. године у зграду се усељава Среска управа, а 1955. из кафане Мирамаре, прелази Народна библиотека, која наставља традицију Читалишта шабачког, основаног 1847. године.

Установа на понос Шапца и Шапчана (Фото: Ј. Губелић)

Од 1847, кад Читалиште шабачко почиње са радом, до Библиотеке шабачке у Владичанском двору данас, прошло је више од 170 године. У том физичком и временском простору Библиотека је била: Читалиште, Читаоница, Књижница. Од настајања до нестајања (1914. изгорео је сав библиотечки фонд, а Шабачка народна књижница и читаоница обновљена је 1928),али и са успонима и падовима до умножавања – из библиотечке структуре започет је позоришни живот у Шапцу, постављене основе Музеја и Архива.

Улаз у Библиотеку шабачку (Фото: Ј. Губелић)

Библиотеку данас чине различита одељења, фондови и збирке: 175.000 књига, богата збирка периодике, старе и ретке књиге, одабрани програми културе. Библиотека се данас посебно препознаје по свом Завичајном одељењу, својеврсном баштином књига, периодике и докумената. У завичајној збирци се налази записана историја, култура, традиција, памћење о нашем граду и његовим грађанима.

Извор: http://sabacturizam.org

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима