Дистрикт
У покрету

МАЛИШАНИ КОЈИ СУ ДОКАЗАЛИ ДА СУ ИМ ИГРА И НОВА ЗНАЊА ВАЖНИЈИ ОД ТЕЛЕФОНА

У жељи да се деци са сеоског и градског подручја пружи један вид неформалног образовања, Центар за стручно усавршавање Шабац организује Зимске радионице под називом „ШАБАЧКЕ НАУЧНЕ ЗИМСКЕ ИГРАРИЈЕ“. Циљ је да малишани зимски распуст креативно и смислено проведу у установи која ће им за то време, од 4. до 14. фебруара у Научном клубу приредити више од игре, а довољно за нова знања, кроз програме прилагођене деци основношколског узраста.

Грнчарија је привукла велику пажњу (Фото: Ј. Губелић)

Велико интересовање изазвале су грнчарска и калиграфска радионица, где су малишани учили како се праве украсни предмети од глине на грнчарском точку. Поред тога, деца су савладала основне потезе за лепо писање Мирослављевог писма.

Креативни дан одушевио малишане (Фото: Ј. Губелић)

Како обликовати предмете од глине или како испратити лепу форму слова, учеснике играрија учили су професори Школе примењених уметности из Шапца – Мина Ступар, Наташа Јовановић и Ђорђе Зечевић. Била је то прилика не само да схвате колико су важне мануелне вештине кроз призму примењених уметности, већ и да малишани изразе или открију своју уметничку црту.

Кроз игру до нових знања (Фото: ј. Губелић)

Кроз овај пројекат шабачки основци  уче на нови, занимљивији начин, ученицима прилагодљивији, друже се, боље упознају, проширују  знања о свету у коме живимо. Ученици се упознају са другим културама, обичајима и традицијом. Циљ је и да се код деце подстакне разумевање и прихватање различитости и разбију предрасуде.

Прилика да провере и своје афинитете (Фото. Ј. Губелић)

Током „Креативног дана“, како су га симболично назвали, за ове активности пријавило се чак 120 ученика, што говори о томе колико је ова радионица децу заинтересовала. Жеља ученика да кроз различите игре прошире видике и сазнања гвори да су ипак спремни да победе савремене видове комуникације, попут телефона, и врате се учењу кроз игру и дружење.

Распуст уз дружење и стицање нових знања и вештина (Фото: Ј. Губелић)

Значај овог пројекта је развијање неформалних видова учења код ученика, већи степен запамћених садржаја, оснаживање деце као  личности, популаризација знања, развијање љубави према друштвеним наукама, заинтересованост и мотивисаност деце за истраживањем и сазнањима о свету који их окружује.

 

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима