Дистрикт
Занимљивости

РЕСТОРАН У КОМ ГОСТИ ПЛАЋАЈУ ПЕНАЛЕ АКО КОРИСТЕ МОБИЛНИ ТЕЛЕФОН

Један ресторан у Шапцу увео је пенале за госте који користе мобилни телефон. Желећи да врати разговор међу људе и смањи отуђеност, власница шабачког ресторана „Дивино“ увела је друштвене игре за родитеље и децу, брзо упознавање парова, могућност позајмљивања књига, читања у ресторану и кући, као и бројне друштвене игре, које ће поново зближити људе.

Сваки поглед у телефон плаћа се 10 динара (Фото: Ј. Губелић)

– Поштовани пријатељи, колеге, познаници, цењени гости, драги суграђани, молим вас за мало пажње и пар минута времена да прочитате ово што сам написала и помогнете ми сугестијама и коментарима. Наиме, све чешће говоримо о отуђености међу људима, како постајемо роботи зависни од интернета и мобилних телефона. Знам да је то наша реалност, а будућност вероватно још и гора, али хајде да пробамо нешто да променимо – написала је на Фејсбуку Ана Васић, власница ресторана „Дивино“, и затражила од пријатеља да јој помогну да почне да мења сурову реалност у оквирима у којима је то могуће. Најпре у свом ресторану.

Прича уместо отуђености (Фото: Ј. Губелић)

Желећи да људе приближи једне другима, да се више упознају и друже, да уместо лајковања слика где су, како је навела, сви лепи и дивни, лепо се облаче, проводе, путују,  о томе причају и размењују утиске и савете. Да би то спровела у дело, одлучила је да у свом ресторану уведе новине.
– Одлучила  сам да уведем караоке вече, стендап вече, шаховско, судоку, карташко или књижевно вече. Највише ми се допало вече без телефона током ког би, ако се изнесе телефон на сто, плаћала казна 10 дин конобару. За младе бих организовала уобичајени амерички фазон – упознавања од 5 минута, затим упознавање непознатих људи и слично. Виђала сам много пута да момак седи, пије кафу и гледа у телефон, а сто до њега, девојка истих година, ради исто то. Поштујем да неко и то воли, да у миру попије кафу и попуши цигарету, али ако има и оних мало смелијих који би радо упознали баш ту особу која седи до њих, такође сама, ја их частим том кафом. Само да вратимо разговоре, а не куцкање – осмислила је Ана.

Брзо упознаванје стигло у Шабац (Фото: Ј. Губелић)

Мислила је и на маме и тате. За њих је спремна да организује породичне вечери са шарањем кексића, прављењем ЗОО врта од пластелина, затим магичне вечери са мађионичарем и за децу и за одрасле.

За маме са децом осмислила је забаву (Фото: Ј. Губелић)

То је наишло на одушевљење родитреља.
– Ја вечерас нисам имала где да оставим кћерку, а хтела сам да изађем у град са пријатељицом. Овде сам могла да доведем и њу. Уживамо сви заједно. Она се игра „Не љути се човече“ и не гледа у мобилни телефон што је изузетна прилика – прича Саша Стојисављевић Дуковчић.

За телефонирање се плаћају пенали (Фото: Ј. Губелић)

У плану је да у ресторану буде и полица са књигама, које ће гости моћи да носе кући, а друштвене игре попут карата и шаха саставни су део дружења. Како ће изгледати њихово вече зависи од њих самих, али ће им ресторан понудити све што им је потребно да буде незаборавно.

А кад падне вече, ту су караоке (Фото: Ј. Губелић)

А кад одмакне вече, ту су кароке. Укратко, овде може да се пева, игра, прича, али нема телефона и оног што нас одваја од људи и чини довољним самима себи.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима