Дистрикт
Друштво

У ШАПЦУ РОДИЛЕ ЈАПАНСКЕ ЈАБУКЕ И КИНЕСКЕ УРМЕ

Са променом климе, у Србији су почеле да успевају воћне врсте које нису типичне за нашу земљу. Тако је Шапчанин Момчило Ивановић успео да одгаји јапанске јабуке, кинеске урме, а у свом дворишту посадио је и нар за који верују да ће да рађа у Србији.

У предграђу Шапца расте егзотично воће (Фото: Дистрикт)

Није поморанџа, није кајсија, а није ни домаћа јабука, па шта је?

– Код нас је позната као јапанска јабука, иначе води порекло из Кине и једна је од најпопуларнијих воћки у Кини. Има разне називе – каки, јапанска јабука. Чудно је то што се зове јапанска, а потиче из Кине – прича Шапчанин Момчило Ивановић.

Кинеске урме (Фото: Дистрикт)

Лешник није, жир није, а ни шипурак, па шта је?

– Кинеска урма. У Црној Гори је зову иглица, жижула, има низ имена, иначе најраспрострањенија воћка у Кини – каже он.  

У килограм стају четири плода (Фото: Дистрикт)

И ту није крај воћкама из топлих и приморских крајева  које су се одомаћиле у дворишту Ивановића у предграђу Шапца.

– Овде су три приморске биљке, а то је шипак или нар. Стигле су из Црне Горе и оне ће наћи своје место. А, такође, овде је јапанска јабука, али дивља. Покушавам да је окалемим, овде су моји неуспели покушаји. Обожавам да се бавим тиме – показује овај љубитељ егзотичних биљака.

Посадио је и нар, а покушаће да одгаји и дивљу јапанску јабуку (Фото: Дистрикт)

Каки јабуке Момчило је добио од пријатеља из Црне Горе пре петнаестак година. Данас има неколико стабала.

– Имам их три, а на овом једном стаблу су лепо родиле, али су нешто ситније. На друга два су крупније, плодови су дупло ређи, то је права јапанска јабука, и њен прави квалитет. Има их отприлике четири комада у килограму – поносан је на своје плодове.

Далеко чвршћа од домаће јабуке (Фото: Дистрикт)

Јапанска национална воћка каки или у преводу храна богова, пуна је витамина, мало калорија и снижава крвни притисак. Због своје атрактивности и пуноће, у овом дворишту привлачи пажњу пролазника.

– Догађало се да моје колеге, док сам радио, виде интересантно воће, опало лишће и плодове на гранама, мисле да је јабука и уберу један плод, и онда овако тврдо као камен загризу и баце. Кажу какво ти је оно воће, ја сам мислио да је јабука.

Најукусније су у мармелади (Фото: Дистрикт)

Једе се кад постане мека, и тада има укус мешавине диње, банане, крушке. Њена сестра у дворишту Ивановића је отпорнија на хладноћу, али подједнако атрактивна за пролазнике.

– Исто као и јапанску јабуку људи посматрају са чуђењем. Само, за разлику од јапанске јабуке она прво буде зелена, па шарена, браон па је онда зрела. Ови су плодови презрели, а ако пробате овакав плод, имате утиска да је урма. А и јесте, то је кинеска урма, сасвим друга врста воћке – објашњава Момчило.

Успео је да умножи и расад (Фото: Дистрикт)

Лако се размножава, а Момчило је доказао да лако и успева, бар код њега.

– У расадницима продају за по три хиљаде динара једну садницу, а ја сам прошле године поклонио десетак комада и већ поново су никле, имам и за следећу годину, а делим и ове сазреле плодове, тако да из њих ничу врло успешно – задовољан је својим воћкама.

Да нам се клима мења, видимо и сами, тако да се може десити да једнога дана домаће сорте замене баш ове воћке које су стигле из различитих крајева света.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима