Distrikt
Zanimljivosti

NIKO NE MOŽE DA POGODI ŠTA SE NALAZI U MARININIM TEGLAMA

Poznato je da su žene spremne da eksperimentišu sa raznim receptima, kada je zimnica u pitanju. Međutim, Marina Vešović iz Jalovika kod Šapca spaja nespojivo, pa niko ne može ni da nasluti šta se nalazi u njenoj teglici. Turšija od grožđa, šljive punjene belim lukom, džem od zelenog paradajza samo su delić asortimana ove vredne domaćice.

Ko pogodi ukuse u njenoj tegli, dobije nagradu (Foto: Distrikt)

U ovoj tegli nalaze se šljive i ništa ne bi bilo neobično da nisu napunjene belim lukom. Tako je nastala originalna turšija za koju Marina Vešović rado daje recept.
– 300 mililitara vode, 150 grama šećera i 4 do 5 klinčića. Sve se to prokuva, doda se mala šoljica sirćeta i sa tom tečnošću se nalije tegla napunjena šljivama. Svaka šljiva se očisti od koštice, u nju se stavi čen belog luka. Sve se dobro nalije, i prevrne na poklopac da odstoji 20 minuta. Posle ovog vremena, tečnost se izlije iz tegle, ponovo se prokuva i ponovo nalije. Tri puta se ponavlja taj postupak. Kad se treći put to odradi, ostavi se tegla u ovom položaju da prenoći – priča domaćica svoj jedinstveni recept, koji iziskuje mnogo truda, ali budući da je ukus fantastičan, kako tvrdi, vredi se pomučiti.

Proces nije nimalo jednostavan (Foto: Distrikt)

Međutim, to je tek jedna hrabra kombinacija naizgled nespojivih ukusa. Marina među svojom zimnicom ima na desetine neobičnih kombinacija.
– Ovo je marmelada od zelenog paradajza. Ovaj paradajz se obari, zatim se samelje na mašinici koja odvaja semenke i ljusku, izmeri se masa i na dva kilograma te mase ide kilogram šećera i jedan limun.

Iz neuobičajenog asortimana (Foto: Distrikt)

– Fantastičan je ukus. Svaki moj proizvod može se probati prilikom kupovine i u Koceljevi na sajmu ko god pogodi od čega je dobije besplatno teglicu džema. Niko pogodio nije – ističe Marina kako mnoge ukus zavara da pomisle da je u pitanju jabuka, krastavac ili neki drugi uobičajeni sastojak.

Zimnica kakvu bi svako poželeo (Foto: Distrikt)

Zimnicu prodaje uglavnom po sajmovima, a njene mušterije navikle su na kombinacije različitih ukusa. Pored toga, priprema i klasičnu zimnicu, ali je u tradicionalne recepte, uvela određene inovacije.
– Pravimo turšiju od grožđa, mada su to pravile i naše bake, ali na drugačiji način. Džem od ljutih papričica, uverila sam se na svim sajmovima, po takvom receptu, jedino ja pravim. Ima žena koje prave slatko od ljutih papričica, ali to je nešto drugačije – tvrdi ona.

Ponosna na džem od zelenog paradajza (Foto: Distrikt)

Većinu povrća i voća sama uzgaja. I pored povrede noge, stigla je i ove godine da poseje baštu. To obećava da će biti zimnice, a za kombinacije i ideje ne treba brinuti.

Svideo vam se tekst?