Дистрикт
Занимљивости

НИКО НЕ МОЖЕ ДА ПОГОДИ ШТА СЕ НАЛАЗИ У МАРИНИНИМ ТЕГЛАМА

Познато је да су жене спремне да експериментишу са разним рецептима, када је зимница у питању. Међутим, Марина Вешовић из Јаловика код Шапца спаја неспојиво, па нико не може ни да наслути шта се налази у њеној теглици. Туршија од грожђа, шљиве пуњене белим луком, џем од зеленог парадајза само су делић асортимана ове вредне домаћице.

Ко погоди укусе у њеној тегли, добије награду (Фото: Дистрикт)

У овој тегли налазе се шљиве и ништа не би било необично да нису напуњене белим луком. Тако је настала оригинална туршија за коју Марина Вешовић радо даје рецепт.
– 300 милилитара воде, 150 грама шећера и 4 до 5 клинчића. Све се то прокува, дода се мала шољица сирћета и са том течношћу се налије тегла напуњена шљивама. Свака шљива се очисти од коштице, у њу се стави чен белог лука. Све се добро налије, и преврне на поклопац да одстоји 20 минута. После овог времена, течност се излије из тегле, поново се прокува и поново налије. Три пута се понавља тај поступак. Кад се трећи пут то одради, остави се тегла у овом положају да преноћи – прича домаћица свој јединствени рецепт, који изискује много труда, али будући да је укус фантастичан, како тврди, вреди се помучити.

Процес није нимало једноставан (Фото: Дистрикт)

Међутим, то је тек једна храбра комбинација наизглед неспојивих укуса. Марина међу својом зимницом има на десетине необичних комбинација.
– Ово је мармелада од зеленог парадајза. Овај парадајз се обари, затим се самеље на машиници која одваја семенке и љуску, измери се маса и на два килограма те масе иде килограм шећера и један лимун.

Из неуобичајеног асортимана (Фото: Дистрикт)

– Фантастичан је укус. Сваки мој производ може се пробати приликом куповине и у Коцељеви на сајму ко год погоди од чега је добије бесплатно теглицу џема. Нико погодио није – истиче Марина како многе укус завара да помисле да је у питању јабука, краставац или неки други уобичајени састојак.

Зимница какву би свако пожелео (Фото: Дистрикт)

Зимницу продаје углавном по сајмовима, а њене муштерије навикле су на комбинације различитих укуса. Поред тога, припрема и класичну зимницу, али је у традиционалне рецепте, увела одређене иновације.
– Правимо туршију од грожђа, мада су то правиле и наше баке, али на другачији начин. Џем од љутих папричица, уверила сам се на свим сајмовима, по таквом рецепту, једино ја правим. Има жена које праве слатко од љутих папричица, али то је нешто другачије – тврди она.

Поносна на џем од зеленог парадајза (Фото: Дистрикт)

Већину поврћа и воћа сама узгаја. И поред повреде ноге, стигла је и ове године да посеје башту. То обећава да ће бити зимнице, а за комбинације и идеје не треба бринути.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима