Дистрикт
Друштво

Модерне технике бојења јаја засениле традиционалне

Поред симболике васкрсења, оно што Ускрс чини најрадоснијим и најлепшим хришћанским празником, јесте обичај фарбања јаја. По православном веровању, јаја би црвеном бојом, која симболише Христову крв, требало фарбати на Велики петак, а много је оних који ће праву шару потражити на пијаци или тржници.

Љиља Пејовић година шара јаја за продају

Љиља Пејовић година шара јаја за продају
Ажурнији су почели да купују још прошле недеље, док већина долази по јаја тек пар дана пред Ускрс. Јаја се купују у малим и великим количина, неки пазаре и по два три корнета или мање. У шабачкој тржници велики је избор боја, дезена, и украса. Ту су и јаја разних величина и цена – од препеличијих, величине кликера, моркиних која су најскупља и иду до 120 динара за комад,  до пачијих и гушчијих која, у зависности од комплексности шаре, могу коштати и по 200 динара.

Декупаж све популарнији

Зачудо, најзадовољнији су купци чија јаја су најскупља. Љиљана Ристић из Шапца има разноврсну понуду, али истиче да се најбоље продају јаја јарких боја,  шарана декупаж техником или гел фломастерима. Она изгледају  атрактивно и дају се по 80 или 100 динара. Подразумева се да се одлично продају и она најјефтинија, по 20 динара. Чини се да средине нема.

Рецепет за шарање не откривају

На тезги са највише украса, боја и корпица ради млада Шапчанка Кристина Радовановић. Корпице са по три јајета продаје за 250, а оне мало веће по 350 динара. “Све се лепо продаје, ово је све што је остало. Пачија се највише купују, а цена им је од 80 до 100”. За необично обојено пачије јаје кроз смех каже да је пример психоделичног дезена.

„Лакована“ јаја

Ту су и неодољиве совице, крупно  осликана јаја Ђурић Стане, која је прибегла савременим трендовима цртања, за успешније надметање са конкуренцијом. “Совице су 50 динара, необичне су па привлаче пажњу купаца”, каже она.

Доминирају дечији мотиви

Пејовић Љиљана сваке године донесе неколико цегера пуних класично осликаним јајима, али се овог пута жали на заинтересованост купаца: “Слабо се продају моја јаја, много више траже ова са новијим техникама, мораћу да мењам”, искрена је она. Како каже, око цене се може лако договорити, битно је да се све прода.

Једноставно и лепо

Изгледа да Шапчани ипак нису одустали од традиционално фарбањих јаја, па и даље влада велика потражња за онима у луковој боји, или шараним воском које само треба скувати и обојити. И цена им је најпситупачнија – од 25 динара, па навише.

Лепота изнад симболике

Сваке године на продајним местима широм града конкуренција шарених јаја све је већа. Иновативност и довитљивост су, изгледа, најскупљи, па се све више домаћица опробава у сопственој радиности.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима