Distrikt
Društvo

Moderne tehnike bojenja jaja zasenile tradicionalne

Pored simbolike vaskrsenja, ono što Uskrs čini najradosnijim i najlepšim hrišćanskim praznikom, jeste običaj farbanja jaja. Po pravoslavnom verovanju, jaja bi crvenom bojom, koja simboliše Hristovu krv, trebalo farbati na Veliki petak, a mnogo je onih koji će pravu šaru potražiti na pijaci ili tržnici.

Ljilja Pejović godina šara jaja za prodaju

Ljilja Pejović godina šara jaja za prodaju
Ažurniji su počeli da kupuju još prošle nedelje, dok većina dolazi po jaja tek par dana pred Uskrs. Jaja se kupuju u malim i velikim količina, neki pazare i po dva tri korneta ili manje. U šabačkoj tržnici veliki je izbor boja, dezena, i ukrasa. Tu su i jaja raznih veličina i cena – od prepeličijih, veličine klikera, morkinih koja su najskuplja i idu do 120 dinara za komad,  do pačijih i guščijih koja, u zavisnosti od kompleksnosti šare, mogu koštati i po 200 dinara.

Dekupaž sve popularniji

Začudo, najzadovoljniji su kupci čija jaja su najskuplja. Ljiljana Ristić iz Šapca ima raznovrsnu ponudu, ali ističe da se najbolje prodaju jaja jarkih boja,  šarana dekupaž tehnikom ili gel flomasterima. Ona izgledaju  atraktivno i daju se po 80 ili 100 dinara. Podrazumeva se da se odlično prodaju i ona najjeftinija, po 20 dinara. Čini se da sredine nema.

Recepet za šaranje ne otkrivaju

Na tezgi sa najviše ukrasa, boja i korpica radi mlada Šapčanka Kristina Radovanović. Korpice sa po tri jajeta prodaje za 250, a one malo veće po 350 dinara. “Sve se lepo prodaje, ovo je sve što je ostalo. Pačija se najviše kupuju, a cena im je od 80 do 100”. Za neobično obojeno pačije jaje kroz smeh kaže da je primer psihodeličnog dezena.

„Lakovana“ jaja

Tu su i neodoljive sovice, krupno  oslikana jaja Đurić Stane, koja je pribegla savremenim trendovima crtanja, za uspešnije nadmetanje sa konkurencijom. “Sovice su 50 dinara, neobične su pa privlače pažnju kupaca”, kaže ona.

Dominiraju dečiji motivi

Pejović Ljiljana svake godine donese nekoliko cegera punih klasično oslikanim jajima, ali se ovog puta žali na zainteresovanost kupaca: “Slabo se prodaju moja jaja, mnogo više traže ova sa novijim tehnikama, moraću da menjam”, iskrena je ona. Kako kaže, oko cene se može lako dogovoriti, bitno je da se sve proda.

Jednostavno i lepo

Izgleda da Šapčani ipak nisu odustali od tradicionalno farbanjih jaja, pa i dalje vlada velika potražnja za onima u lukovoj boji, ili šaranim voskom koje samo treba skuvati i obojiti. I cena im je najpsitupačnija – od 25 dinara, pa naviše.

Lepota iznad simbolike

Svake godine na prodajnim mestima širom grada konkurencija šarenih jaja sve je veća. Inovativnost i dovitljivost su, izgleda, najskuplji, pa se sve više domaćica oprobava u sopstvenoj radinosti.

Svideo vam se tekst?