Дистрикт
У фокусу

Амиџи, Бори, Дејану и Сретену у част улица и споменик

У име сећања на четворицу шабачких новинара, убијених на радном задатку на Банији 1991. године, једна градска улица од данас ће понети њихова имена – Амиџа, Бора, Дејан и Сретен. Реч је о улици која пролази поред зграде “Гласа Подриња”, у Бенској бари.

Задатак са ког се нису вратили

Иницијативу шабачког дописништва РТС-а да једна градска улица добије име четворице новинара подржали су новинари из свих шабачких редакција, а одборници Скупштине града једногласно су је усвојили на данашњој седници.
Од симболичне важности је да ће се на новој адреси, у улици из које су Зоран Амиџић, уредник Дописништва РТС-а, Бора Петровић, сниматељ, Дејан Милићевић, асистент сниматеља Дописништва, и Сретен Илић, уредник Радио Шапца кренули на свој последњи радни задатак, налазити само медијска зграда “Гласа Подриња”, у централном градском језгу, у насељу Бенска бара.
Жељу запослених у медијима да у граду постоји трајно обележје на њихову погибију, испуниће Слободан Павловић, инвеститор Павловића моста на Дрини код Бадовинаца, који је израдио споменик у знак сећања на екипу шабачког дописништва, која је прва извештавала о идеји, а потом и градњи моста.

Улица ће носити њихова имена

Споменик, премештен са граничног прелаза у Републици Српској у Универзитет „Слобомир“ у Бјељини, који ће Слободан Павловић поклонити граду Шапцу, биће постављен управо у улици која ће понети њихова имена, и на тај начин ће образовати својеврсни „Кварт сећања“.
Извештавање са Банијског ратишта 9. Октобра 1991. године био је последни професионални задатак људи за чији прекинути живот нико није одговарао, нити су откривени детаљи убиства.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима