Дистрикт
Друштво Занимљивости

КИВИ И СИБИРСКИ ЛИМУН САЗРЕЛИ НА ШАБАЧКОМ СУНЦУ

Милета Кузмановић из Шапца припрема се да бере воће. И ту не би ништа било необично, да нису у питању киви и лимун, и то сибирски. Саднице су сада достигле пун род, па када је добра године, вишак кивија заврши и у ракији.

Милета у свом дворишту (Фото: Дистрикт)

Киви је посадио, пре свега,  да му прави хлад, не слутећи да ће након неколико година почети да убира и род.

– Повод је био хладовина коју ствара захваљујући огромној количини листа коју вегетира, а суштина је да се ипак од њега добија квалитетан здрав плод. Немају природних непријатеља ни лист ни сам плод. Расхладим се преко лета, а преко зиме имам шта да поједем – каже Хаџи Милета Кузмановић.

Из године у годину све је већи род (Фото: Дистрикт)

Ове године то је око 100 килограма, па претекне и за пријатеље. Саднице овог егзотичног воћа, које порекло води из далеке Кине, где расте у долини река, Милета је добио из околине Трстеника, а код нас их је немогуће гајити, осим у посебним условима. Ушушкане између две кућу, добро подносе ниске температуре, и не захтевају никакво улагање, осим орезивања и чишћења лишћа у јесен.

– Саднице су старе око 15–16 година. Има само једно стабло опрашивача, а ово остало су све водеће сорте, то јест сорте које рађају и доносе плод. Заправо, једна мушка, а остало су женске биљке. Таква му је природа – све што процвета, то и роди – објашњава Шапчанин.

Има и за госте (Фото: Дистрикт)

Тако Милета јача имунитет, а уз помоћ друге воћке која му такође успева, регулише триглицериде.

– Добио сам сорте које успевају у Сибиру – такозвани сибирски лимун, који по неком веровању, растапа триглицериде, а има седам пута више витамина ц од обичног лимуна – показује Милета ову необичну биљку у својој башти, за коју каже да има помало непријатан мирис, али је зато изузетно здрава.

Милетин сибирски лимун (Фото: Дистрикт)

Ових дана убира плодове који су реткост за ово подручје. Истина, за пун род требало је много година и стрпљења, али је вредело чекати каже.

Седам пута здравији од обичног лимуна (Фото: Дистрикт)

Због минералних материја, гвожђа, протеина и угљених хидрата киви називају  „плод здравља“. Први цветови појављују се у мају, а затим се формирају плодови. Бере се у септембру, а касније дозрева у подруму. Уколико се држе на хладном, плодови могу да се једу до маја. Типично за ово воће је лако одржавање, без прскања и ђубрења, али захтева медитеранску климу, где се просечне температуре крећу од 14 до 15 степени.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима