Дистрикт
Друштво У покрету

НОВО МЕСТО ЗА ПОСЛОВНУ ПОДРШКУ МЛАДИМА У ШАПЦУ

Почетак новембра у Шапцу обележен је званичним отварањем канцеларије програма „Знањем до посла“, у којој ће млади и припадници теже запошљивих категорија града и околине имати свој информативни кутак.

У новом Job Info центру, осмом по реду овог типа у Србији, представљен је циљ програма запошљавања, који већ седам година подржавају Владе Швајцарске и Србије, као и услуге које ће заинтересовани корисници овде моћи да добију.

Канцеларија новог Job Info (Фото: Дистрикт)

Пословни простор Job Info центра у згради Навип у центру Шапца, посетили су представници бројних удружења, организација цивилног друштва, школа и приватног сектора.

Директор програма „Знањем до посла“ у Србији Оливер Штрајт изјавио је да је отварање осмог Job Info центра у Шапцу, после Пирота, Ниша, Крушевца и осталих партнерских градова, само почетак будуће сарадње са школама, компанијама и осталим корисницима из овог краја.
„Задовољство нам је да повежемо младе са потенцијалним послодавцима, драго ми је што смо данас угостили представнике Comexa, прве компаније која је потписала уговор. То је одличан пример како можете унапредити посао информацијама и добром стратегијом. Надам се да ћемо се ускоро видети на некој другој форми догађаја, кроз сарадњу“, поручио је Штрајт.

Гости на отварању (Фото: Дистрикт)

Он је, као кључни човек за имплементацију овог програма у Србији, позвао окупљене да ступе у контакт са каријерним саветницима, подсетивши на своје западњачко искуство.
„Суштина Job Info центра јесте да као млада особа имате прилику да упознате каријерне саветнике. Оно што је занимљиво мени као неком ко долази из Немачке, јесте да не треба само родитељи да буду ти који донесе пресудну одлуку о каријерама своје деце, битно је упознати и неке треће особе које ће дати додатне информације у вези са њиховом каријером, начином бирања каријерног пута, занимања и слично“, рекао је Штрајт и позвао окупљене да искористе потенцијал новоотворене канцеларије.

Директор програма “Знањем до посла” посетио је канцеларију (Фото: Дистрикт)

Повезивање младих и припадника осетљивих група са локалном заједницом и приватним сектором ради запошљавања и квалитетнијих услова рада, носећа је идеја програма који је представљен јавности у Шапцу.

Домаћини догађаја – Удружење Светлост говорили су о швајцарском моделу управљања тржиштем рада у домаћим условима.

„Нудимо каријерно вођење и саветовање (КВИС) намењено младим рањивим групама становника кроз индивидуалне и групне радионице и то је добар начин сарадње појединаца, школа, компанија, цивилног сектора. Овде су људи са којима желимо да наставимо плодоносну сарадњу – Школа примењених уметности, Удружење Рома Шапца, Спортски савез особа са инвалидитетом, Жене Шапца, Удружење младих уметника Комбинарт и други“, рекла је Гордана Мандић Радосављевић, каријерна саветница на програму „Знањем до посла“ у Шапцу.

Догађај окупио представнике школа, удружења, приватних компанија (Фото: Дистрикт)

У исто време, истакла је, у понуди је WBL програм – пракса на радном месту.

„То је процес који води ка томе да радници остваре своја права и да буду препознати на прави начин у компанијама“, објаснила је каријерна саветница и додала да о проширењу мреже контаката и корисника постоје озбиљни планови, који ће бити реализовани у наредном периоду.

„Планирамо да се ширимо изван Шапца јер по програму покривамо регион Мачве и Колубаре, тако да вас препознајемо као потенцијалне сараднике“, поручила је Мандић Радисављевић и захвалила на одзиву представницима компанија, школа, организација цивилног друштва и удружења.

Улога локалних партнера у програму „Знањем до посла“ јесте да пружају податке о стању на тржишту рада младима у њиховим срединама, креирају програме обуке на радном месту, дају практичне савете за развој каријере и професионалну обуку и помажу компанијама и незапосленима да се брже и лакше пронађу и упознају.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима