Distrikt
Zanimljivosti

GILE, JUNAK PRAVE FILMSKE PRIČE IZ SREMA

Porodica Slavkić iz Martinaca kod Sremske Mitrovice dobila je na čuvanje divlje prase, pronađeno u šumi, kom su lovci ubili majku. Hrane ga mlekom za bebe, a kada se osamostali, planiraju da ga vrate u prirodu. Njegovi udomitelji sa zadovoljstvom pokazuju nesvakidašnji prozor odgajanja divljeg mladunčeta.

Gile iz Srema (Foto: Distrikt)

Ovo je Gile, junak istinite drame iz životinjskog sveta, poput one filmske o njegovom imenjaku. Odbačenog, kao trinaesto prase, pronašao ga je ribočuvar Nacionalnog parka „Fruška Gora“ i našao mu udomitelje.
– Prilikom obilaska jezera naišao je na veliki broj divljih prasića, koji su bili uginuli, samo ovo jedno je ostalo živo. Verovatno su mu majku ubili neki nesavesni lovci. On ga je uhvatio, doneo kući i sad vodimo računa o njemu kao da je prinova u kući, kao da je malo dete – kaže Dragan Slavkić.

Hrane ga hranom za bebe (Foto: Distrikt)

Takvu hranu i jede, pa mu Slavkići tri puta dnevno pripremaju mleko kao za bebu.
– Sipamo mlaku vodu i tri merice mleka u prahu, promućkamo da se dobro rastvori i tad hranim prase – kaže novi vlasnik.
Da bi mu olakšali prve mesece, hrane ga kao dete, iz flašice sa cuclom, svesni da su, pored sve pažnje koju mu pružaju, ovo za njega neprirodni uslovi.
– Ono nije u prirodnim uslovima da ga majka hrani. Nekoga od nas, najverovatnije mog sina prihvatilo je kao majku. Zato vodimo računa o njemu kao da je dete – kaže.

Jedino preživelo od svoje braće (Foto: Distrikt)

Međutim, ovo mladunče i dalje je divlje, bez obzira što raste okruženo ljudima i domaćim životinjama.
– Ne smemo da ga pustimo jer će biti jako veliki problem, negde bi se zavuklo i teško bismo ga uhvatili. Zube neće da pokaže, ujeda me svaki put – objašnjava Slavkić da su morali da pribegnu drugoj metodi.
– To je borba. Sin je morao da mu iseče zube jer hoće da ujede.

Ne odriče se svoje divlje prirode (Foto: Distrikt)

Oni su sada njegova porodica, a kada malo ojača vratiće ga u šumu, jer to je njegovo prirodno stanište

Svideo vam se tekst?