Дистрикт
Друштво

САШКА ЈЕ КОМБАЈНЕРКА, СТУДЕНТКИЊА, ВОЗИ ТРАКТОР И МАШТА ДА ОСТАНЕ У СВОМ СЕЛУ

Сашка Шарчевић (21) из Матијевца код Владимираца право је чудо од девојке јер, у то се свако може уверити, ради за троје. Детињство је провела на њиви, па тешке послове на породичном имању обавља са мушком снагом и искреним ентузијазмом, а иако и студира и ради, планове за будућност везује за земљу на којој је одрасла. Вожња јој је страст, а поред аутомобила, комбајна и трактора, мотор од 600 кубика вози из разоноде.

Не бира када је вожња у питању (Фото: приватна архива)

Ова девојка по мало чему слична је својим вршњацима. Пре подне је на предавањима и на пракси у библиотеци, по подне на њиви или у штали са кравама и овцама, и као да то није довољно, увече одлази на посао у магацин, где пакује воће и поврће за продају. Од детињства надмашила је сва очекивања родитеља, којима је лако да се поносе оваквим дететом.

Све ради сама (Фото: Дистрикт)

Од самог рођења не престаје да изненађује околину. Сигурне прогнозе доктора да је дечак, пале су у воду на порођају госпође Шарчевић.
-Доктор каже мушко, кад оно женско. Како се нисам разочарао, јесам – искрен је отац Драган Шарчевић.
Међутим, разочарање је кратко трајало јер су убрзо схватили да Сашка није обична девојчица.  Већ у раним годинама испунила је жеље родитеља, интересујући се за послове који су и многим мушкарцима страни.
– Од другог разреда основне почела је да вози трактор – прича мајка Биљана.

Њој помоћ није потребна (Фото: Дистрикт)

Данас за трактор од 76 коња сама закачи приколицу и прикључне машине, и обавља све пољопривредне послове – прска засаде, купи сено, балира, врше. Њени укућани заиста имају на кога да се ослоне.
– Ради све мушке послове, она замењује три човека. Сламу и сено балира, врше, све уме – хвали се бака Светлана.

Ништа јој није тешко (Фото: Дистрикт)

Скоро да нема мушког посла у домаћинству који ова 21-годишња девојка не може да обави. И ни за шта јој није потребна помоћ. Сама храни стоку, чисти и одржава шталу, а све то са осмехом који јој са лица не спада. Када дође време пољских радова, само мења машине и врсту послова, све друго је исто.
– Комбајн вози, врше, ради све, а највише воли вожњу, вози ауто, мотор, то већ да не причам – поносан је отац.
Поред тога, Сашка и студира и ради, а стиже да брине и о млађем брату. Од труда ове скромне и вредне девојке, сви имају добробит.
– Студира, уписала је вишу школу, и иде на посао. Брата у школу одвезе, врати, свима помаже, целој кући – прича мајка.

О свима брине (Фото: Дистрикт)

Њену љубав осећају и краве и овце, јер највише воли да се брине о свом стаду. Али не искључује ни остале обавезе, које је сама изабрала. Тако Сашка планира своју будућност, дајући све од себе.
– Пре подне одрађујем приправнички у библиотеци у Владимирцима, после подне сам кући око пољопривреде, а ноћу радим у магацину. Ту воће и поврће пакујемо и одвозимо у пиљарнице – објашњава она.
Ипак признаје да јој од професије за коју се тренутно припрема, више лежи рад у свом домаћинству. Већ сада зна да је то оно што је у потпуности испуњава.
– Студирам на вишој школи Порез и царину, али немам намеру тиме да се бавим. Више волим око пољопривреде да радим и да сам кући. Срећна сам овде – каже, а исто показује и њен осмех.
Не само због вредноће, већ и способности, овој младој девојци диве се сви у општини Владимирци.
– Сви који год чују, сви се чуде. Кажу да је опаснија од мушкарца. Штета само што није мушко, да остане. Али ако да Бог, отац ће јој овде направити кућу. Па нек доведе кога хоће и нек живи како хоће – каже Сашкина бака.

Највише воли своје овце и краве (Фото: Дистрикт)

А слободно време резервисано је за њену велику љубав – двоточкаше. У паузи од посла, одлаже радно одело и ставља кацигу, да би почастила себе једним кругом вожње на својој омиљеној машини.
– Мотор сам почела да возим пре две године. Стриц ми је пренео љубав према мотору. Возим Хонду од 600 кубика, обожавам је – каже.

По свему посебна (Фото: Дистрикт)

Сашка има јасне планове за будућност, да остане на својој земљи. Тада ће, каже, бити најсрећнија, јер је њен циљ да све створи својим рукама.
– Планирам да озидам још једно товилиште и још један објекат за овце. И надам се за две, три године да себи озидам кућу – каже девојка којој није тешко да се за нешто помучи.

Планира да остане на својој земљи (Фото: Дистрикт)

Иако увече од умора често не може да заспи, увек се буди уз исту мисао – да ово што има не би мењала ни за шта на свету.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима