Дистрикт
Занимљивости

ГИЛЕ, ЈУНАК ПРАВЕ ФИЛМСКЕ ПРИЧЕ ИЗ СРЕМА

Породица Славкић из Мартинаца код Сремске Митровице добила је на чување дивље прасе, пронађено у шуми, ком су ловци убили мајку. Хране га млеком за бебе, а када се осамостали, планирају да га врате у природу. Његови удомитељи са задовољством показују несвакидашњи прозор одгајања дивљег младунчета.

Гиле из Срема (Фото: Дистрикт)

Ово је Гиле, јунак истините драме из животињског света, попут оне филмске о његовом имењаку. Одбаченог, као тринаесто прасе, пронашао га је рибочувар Националног парка „Фрушка Гора“ и нашао му удомитеље.
– Приликом обиласка језера наишао је на велики број дивљих прасића, који су били угинули, само ово једно је остало живо. Вероватно су му мајку убили неки несавесни ловци. Он га је ухватио, донео кући и сад водимо рачуна о њему као да је принова у кући, као да је мало дете – каже Драган Славкић.

Хране га храном за бебе (Фото: Дистрикт)

Такву храну и једе, па му Славкићи три пута дневно припремају млеко као за бебу.
– Сипамо млаку воду и три мерице млека у праху, промућкамо да се добро раствори и тад храним прасе – каже нови власник.
Да би му олакшали прве месеце, хране га као дете, из флашице са цуцлом, свесни да су, поред све пажње коју му пружају, ово за њега неприродни услови.
– Оно није у природним условима да га мајка храни. Некога од нас, највероватније мог сина прихватило је као мајку. Зато водимо рачуна о њему као да је дете – каже.

Једино преживело од своје браће (Фото: Дистрикт)

Међутим, ово младунче и даље је дивље, без обзира што расте окружено људима и домаћим животињама.
– Не смемо да га пустимо јер ће бити јако велики проблем, негде би се завукло и тешко бисмо га ухватили. Зубе неће да покаже, уједа ме сваки пут – објашњава Славкић да су морали да прибегну другој методи.
– То је борба. Син је морао да му исече зубе јер хоће да уједе.

Не одриче се своје дивље природе (Фото: Дистрикт)

Они су сада његова породица, а када мало ојача вратиће га у шуму, јер то је његово природно станиште

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима