Distrikt
Društvo

DVOGODIŠNJI JOVAN I OVE GODINE NAJMLAĐI UČESNIK BOGOJAVLJENSKOG PLIVANJA

U reku Savu u Šapcu simbolično je ušlo 62 učesnika Bogojavljenskog plivanja u prisustvu velikog broja sugrađana. Ni ove godine plivanje nije bilo takmičarskog karaktera, već su učesnici koji su se sami organizovali, Časni krst pustili u reku i zajednički izneli, čime su obeležili današnji praznik.

Jovan u naručju majke

Najmlađi među Šapčanima bio je dvogodišnji Jovan Janković, koga je u naručju držao brat Aleksandar (18), a učestvovao je i treći brat Ivan (13). Inače, malom Jovanu(2) ovo nije prvo Bogojavljensko plivanje. Prošlogodišnja fotografija bebe Jovana koga je u ledenu Savu uneo otac Branko, obišla je celu Srbiju i izavala brojne komentare na drušvenim mrežama.

Učesnici plivanja za Bogojavljenski krst u Šapcu

Majka dečaka, Radica Janković, kaže da nema ništa protiv i da je ponosna na svoje momke, a Jovanu su kao i prošle godine, u vodu umočene samo nožice. Bodirm svoje sinove i mislim da mlade treba podrdžati jer je ovo nešto lepo za razvoj hrišćanstva i pravoslavlja – rekala je majka Radica. Najstariji učesnik u Šapcu, bio je Ivan Birtašić (62) , kome je ovo četrnaesti put kako pliva za Časni krst. Za razliku od ranijih godina, danas nije plivala ni jedna dama.

Najstariji učesnik Ivan Birtašić

I pored toga što poslenjih godina nema organizovanog plivanja, oni koji veruju svake godine na svoj način obeleže ovaj datum. Veruje se da Časni krst ima posebnu simboliku, a cilj plivanja za njega na Bogojavljenje je dobijanje božijeg blagoslova i on predstavlja simbol zdravlja za sve ljude koji plove i koji će ploviti tom rekom.

Svideo vam se tekst?