Дистрикт
Друштво

ДВОГОДИШЊИ ЈОВАН И ОВЕ ГОДИНЕ НАЈМЛАЂИ УЧЕСНИК БОГОЈАВЉЕНСКОГ ПЛИВАЊА

У реку Саву у Шапцу симболично је ушло 62 учесника Богојављенског пливања у присуству великог броја суграђана. Ни ове године пливање није било такмичарског карактера, већ су учесници који су се сами организовали, Часни крст пустили у реку и заједнички изнели, чиме су обележили данашњи празник.

Јован у наручју мајке

Најмлађи међу Шапчанима био је двогодишњи Јован Јанковић, кога је у наручју држао брат Александар (18), а учествовао је и трећи брат Иван (13). Иначе, малом Јовану(2) ово није прво Богојављенско пливање. Прошлогодишња фотографија бебе Јована кога је у ледену Саву унео отац Бранко, обишла је целу Србију и изавала бројне коментаре на друшвеним мрежама.

Учесници пливања за Богојављенски крст у Шапцу

Мајка дечака, Радица Јанковић, каже да нема ништа против и да је поносна на своје момке, а Јовану су као и прошле године, у воду умочене само ножице. Бодирм своје синове и мислим да младе треба подрџати јер је ово нешто лепо за развој хришћанства и православља – рекала је мајка Радица. Најстарији учесник у Шапцу, био је Иван Бирташић (62) , коме је ово четрнаести пут како плива за Часни крст. За разлику од ранијих година, данас није пливала ни једна дама.

Најстарији учесник Иван Бирташић

И поред тога што послењих година нема организованог пливања, они који верују сваке године на свој начин обележе овај датум. Верује се да Часни крст има посебну симболику, а циљ пливања за њега на Богојављење је добијање божијег благослова и он представља симбол здравља за све људе који плове и који ће пловити том реком.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима