Distrikt
Zanimljivosti

Kako je nestala čuvena kafana Amerika

U leto 1955. godine srušena je poznata šabačka kafana „Amerika“, na uglu ulica Vuka Karadžića i Gospodar Jevremove, tada Maršala Tita.

Stara „Amerika“

Zgradu podignutu na mestu kafane Šapčani i danas zovu Amerika.

U Šapcu je između dva svetska rata radilo preko 130 kafana. I pre rata svaki sokak je imao po jednu kafanu jer su to bila mesta društvenog okupljanja i kulturnih zbivanja. U njima su bile i biblioteke, bioskopi, društveni klubovi, klasični podijumi i birtije. Za svaku kafanu vezuju se određene anegdote, pesme, persone koje su činile duh kafane posebnim i po njima postale poznate.

Pravitelstvena ulica, današnja Gospodar Jevremova, na čijem se uglu nalazila kafana Amerika (Foto: Wikipedia)

Kafana Amerika smeštena je bila na samom kraju Pravitelstvene ulice, današnje Gospodar Jevremove, na uglu preko puta Stare robne kuće. Od vremena kada je u Gospodarskom konaku smeštena opština, ulica se nazivala Pravitelstvenom ulicom. Pravitelstvena ulica predstavljala je najuži centar grada.

Ovde se do 1955. nalazila kafana Amerika (Foto: J. Gubelić)

Prilikom svog boravka u Šapcu kafanu Amerika posetio je i Gavrilo Princip, koji je sa smeštajem bio u dvorištu naspram nje. U Americi sviraju Cicvarići, dok je vlasnik kafane Amerike, Despot Rakić, otvorio u Beogradu kafanu Kod Glavnog ureda. Preko puta Amerike,na mestu gde je danas Banca Intesa  bila je kafana Devet direka, koja je primala mnoge. Ove kafane bile su poznate po bogatom gradskom životu, u njima se okupljala „gospoda od pera“.

Preko puta Amerike, bila je kafana Dva direka (Foto: privatna arhiva)

Sa strane Amerike, Pravitelstvenom ulicom, nastavljale su se kuće Andre Jovanovića, foto radnja Holivud, kafana Uživacija, ordinacija dr Ostojića, kafana Velika Srbija, na samom uglu današnjih Stojana Novakovića i Gospodar Jevrema – tada Policijske i Pravitelstvene.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *