Дистрикт
Занимљивости Магазин

ЉУБИТЕЉИ САВЕ ОТВОРИЛИ КУПАЛИШНУ СЕЗОНУ

Поштоваоци Саве, који лето проводе покрај ове реке у Шапцу, првог викенда у априлу искористили су летње температуре да се окупају у својој омиљеној реци.

Купање у првим данима априла (Фото: Дистрикт)

Ово је, како причају први купачи, било купање „ревијалног карактера”, јер је вода и даље веома хладна.

– Хладна је вода, али сам морао бар мало да се окупам. Није баш пријатно бити дуже у води, али на овом топлом дану, ваљало је мало се поквасити. Ми који волимо Саву тешко можемо да јој одолимо чим крене топло време – каже Горан, који лето проводи на реци.

Вода је још увек хладна за дужи боравак у њој (Фото: Дистрикт)

Температура воде достигла је тек 13,5 степени, док се жива на термометру спољашњег ваздуха зауставила на 28.

Прошле године прво купање на Сави кренуло је тек у другој половини јуна, јер је због обилних киша река дуго била мутна и хладна.

Време за уживање (Фото: Ј. Губелић)

Иначе, температура воде за април на овој реци је за два степена виша од средње вредности, измерене у последњих седам деценија.

Према подацима Републичког хидрометеоролошког завода у периоду 1949–2022. године минимална месечна температура на Сави код Шапца у априлу износила је 3,6 степени, а средња месечна 11,4 степена.

Пецароши су редовни посетиоци (Фото: Ј. Губелић)

Управо зато, топло време љубитељима реке донело је радост много пре очекиване. Ова оаза мира и природе и пре званичног почетка пролећа многима је већ бег од свакодневице. Бројни викендаши, чамџије, сплавари, пецароши увелико уживају, а сада и купачи. Привилеговани су Шапчани јер имају задовољство да кроз њихов град протиче оваква река. А тек они који умеју да својски уживају у њој.  

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима