Дистрикт
Занимљивости

Творац бројних београдских здања Петар Бајаловић, рођен у Шапцу

На данашњи дан, 14. априла, 1947. године умро је чувени архитекта Петар Бајаловић, познат по пројектима најзначајнијих архитектонских здања српске престонице, међу којима су Зграда Правног факултета и Зграда Задужбине Илије Коларца.

Петар Бајаловић; Извор: Википедија

Он је 27. маја 1876. године рођен у Шапцу, где му је отац био на привременој служби као професор и своје прве године живота провео је у овом граду.

Извор: Wikimedia Commons

Породица Бајаловић чувена је београдска породица, па је гимназију, а затим и Технички факултет, Петар завршио у престоници, одакле га даље студије одводе у Немачку. По повратку у Београд радио је у Министарству грађевине, а био је декан и професор Техничког факултета и оснивач катедре за нацртну геометрију.

Кућа Мике петровића Аласа 1910; Извор: AG Architecture

Он је пројектовао и извео многа здања у периоду пре и непосредно након Првог светског рата, која представљају грађевине од историјског и јавног значаја.

Задужбина Илије Коларца; Извор: Википедија

Најпознатије његове конструкције су Зграда Правног факултета у Београду, Зграда Коларчевог народног универзитета, Кућа Михаила Петровића Аласа на Косанчићевом венцу, Музичка школа „Станковић“, Дом ученица у Београду (данас Музичка школа „Мокрањац“), Дом Светог Саве, Конаци у манастирима Каленић и Љубостиња, а био је аутор Српског павиљона на Међународној изложби у Риму 1911. године.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима