Дистрикт
Занимљивости

ШАБАЧКИ АРХИТЕКТА ПРОЈЕКТОВАО ЗГРАДУ КОЛАРЦА И ПРАВНОГ ФАКУЛТЕТА

На данашњи дан, 14. априла, 1947. године умро је чувени архитекта Петар Бајаловић, познат по пројектима најзначајнијих архитектонских здања српске престонице, међу којима су зграда Правног факултета и зграда Задужбине Илије М. Коларца.

Петар Бајаловић  (Извор: Википедија)

Он је 27. маја 1876. године рођен у Шапцу, где му је отац био на привременој служби као професор и своје прве године живота провео је у овом граду.

Зграда Правног факултета (Извор: Википедија)

Породица Бајаловић чувена је београдска породица, па је гимназију, а затим и Технички факултет, Петар завршио у престоници, одакле га даље студије одводе у Немачку. По повратку у Београд радио је у Министарству грађевине, а био је декан и професор Техничког факултета и оснивач Катедре за нацртну геометрију.

Кућа Мике петровића Аласа 1910; (Извор: AG Architecture)

Он је пројектовао и извео многа здања у периоду пре и непосредно након Првог светског рата, која представљају грађевине од историјског и јавног значаја.

Задужбина Илије М. Коларца (Извор: Википедија)

Најпознатије његове конструкције су зграда Правног факултета у Београду, зграда Коларчевог народног универзитета, Кућа Михаила Петровића Аласа на Косанчићевом венцу, Музичка школа „Станковић“, Дом ученица у Београду (данас Музичка школа „Мокрањац“), Дом Светог Саве, Конаци у манастирима Каленић и Љубостиња, а био је аутор Српског павиљона на Међународној изложби у Риму 1911. године.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима