Distrikt
U fokusu

ZBOG ZATVARANJA GRANICE BADOVINČANI NE MOGU U SVOJE NJIVE PREKO DRINE

Zbog zatvaranja granica u problemu su se našli meštani Badovinaca koji imaju zemlju u Bosni. Oni predlažu da im država omogući prelazak bar dva puta nedeljno, uz policijsku pratnju, a mesna zajednica organizovaće dezinfekciju poljoprivrednih mašina.

Meštani Badovinaca imaju zemlju i u Bosni (Foto: Distrikt)

Kroz selo do svojih njiva mogu, ali ne i do parcela preko reke Drine. Zbog zatvaranja granica brinu se kako će da poseju povrće na parcelama u Bosni, koje su u njihovom vlasništvu.
– Ja i brat imamo hektar kupusa. On je otišao da obiđe plastenike. Iz Doma zdravlja u Bijeljini, otišao je posle toga pravo u izolaciju, koju provodi kod kolibe. Ne može da se vrati u Srbiju – priča Milenko Gavrić.

Zabrinuti zbog prolećne setve (Foto: Distrikt)

U pitanju je 5.000 hektara sa druge strane Drine od čega je 3,5 hiljade obradivo. Vlasnici zemlje upisani u katastar nepokretnosti su državljani Srbije koji žive u pograničnom području, a zbog vanredne situacije sada ne mogu do svojih poseda. Državu mole za pomoć i predlažu rešenja.
-Ako može nešto da se reši, bar da odemo peške. Nema potrebe sad celo selo da ide dok ne počne setva kukuruza. Kad bi policija mogla da obezbedi kilometar asfaltnog puta, jer posle toga idemo u njive i nismo ni sa kim u dodiru. Mi pristajemo da nas policija prati, samo da ne promašimo setvu – priča Igor Zarić.

Neophodna su rešenja (Foto: Distrikt)

Mesna zajednica pružila bi podršku meštanima, ukoliko bi iz vrha države dali znak za prelazak preko granice.
– Predlog bi bio da oko pet ili šest sati ujutru dezinfikuju traktore, a onda odu do svojih njiva. Kad završe posao, vraćali bi se popodne oko 17, 18 časova i isto tako dezinfikovali poljoprivrednu mehanizaciju – predlaže Aleksandar Ilijašević, predsednik Mesne zajednice Badovinci.

Čekaju odobrenje za prelazak granice (Foto: Distrikt)

Meštani bi, kažu bili savesni, a granicu bi prelazili samo zbog obrade njiva. Na graničnom prelazu Pavlovića most je pusto, jer svako ko pređe granicu, mora u izolaciju.

Svideo vam se tekst?