Дистрикт
У покрету

СЛАВА У ДОБА КОРОНЕ – ЋЕРКЕ ПРЕКО ВИДЕО ЛИНКА ПРИСУСТВОВАЛЕ ЛОМЉЕЊУ КОЛАЧА

Због ванреднoг стања услед глобалне пандемије корона вируса, многе породице крсну славу, Лазареву суботу, прославиле су без гостију. Породица Симић из Шапца испоштовала је све обичаје, али су на славском ручку били само домаћица и домаћин.
– Славу ове године обележавамо онако како околности дозвољавају, значи без гостију. Жито смо носили у цркву јуче, пре полицијског часа да га освештамо. Све набавке и припреме обавили смо у ванредним околностима. Ипак, јутрос је на трпези било све што треба, сем гостију, а ћерке су се са унуцима преко видео линка укључиле да присуствују ломљењу колача. Надамо се да ће ово бити једина година када овако славимо – прича Шапчанин Драган Симић, познати дугогодишњи порески инспектор из овог града.

На слави били само домаћини (Фото: приватна архива)

Супруга Невена, уз редован посао у банци, припремила је славску трпезу. Испред славске свеће овај брачни пар поломио је колач, уз жељу да догодине славе у бољим околностима. На ручку су били само њих двоје, али не жале превише, јер слава и јесте свећа и колач, а све друго је гозба за коју ће бити времена када све ово прође.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима