Дистрикт
У фокусу

ЗБОГ ЗАТВАРАЊА ГРАНИЦЕ БАДОВИНЧАНИ НЕ МОГУ У СВОЈЕ ЊИВЕ ПРЕКО ДРИНЕ

Због затварања граница у проблему су се нашли мештани Бадовинаца који имају земљу у Босни. Они предлажу да им држава омогући прелазак бар два пута недељно, уз полицијску пратњу, а месна заједница организоваће дезинфекцију пољопривредних машина.

Мештани Бадовинаца имају земљу и у Босни (Фото: Дистрикт)

Кроз село до својих њива могу, али не и до парцела преко реке Дрине. Због затварања граница брину се како ће да посеју поврће на парцелама у Босни, које су у њиховом власништву.
– Ја и брат имамо хектар купуса. Он је отишао да обиђе пластенике. Из Дома здравља у Бијељини, отишао је после тога право у изолацију, коју проводи код колибе. Не може да се врати у Србију – прича Миленко Гаврић.

Забринути због пролећне сетве (Фото: Дистрикт)

У питању је 5.000 хектара са друге стране Дрине од чега је 3,5 хиљаде обрадиво. Власници земље уписани у катастар непокретности су држављани Србије који живе у пограничном подручју, а због ванредне ситуације сада не могу до својих поседа. Државу моле за помоћ и предлажу решења.
-Ако може нешто да се реши, бар да одемо пешке. Нема потребе сад цело село да иде док не почне сетва кукуруза. Кад би полиција могла да обезбеди километар асфалтног пута, јер после тога идемо у њиве и нисмо ни са ким у додиру. Ми пристајемо да нас полиција прати, само да не промашимо сетву – прича Игор Зарић.

Неопходна су решења (Фото: Дистрикт)

Месна заједница пружила би подршку мештанима, уколико би из врха државе дали знак за прелазак преко границе.
– Предлог би био да око пет или шест сати ујутру дезинфикују тракторе, а онда оду до својих њива. Кад заврше посао, враћали би се поподне око 17, 18 часова и исто тако дезинфиковали пољопривредну механизацију – предлаже Александар Илијашевић, председник Месне заједнице Бадовинци.

Чекају одобрење за прелазак границе (Фото: Дистрикт)

Мештани би, кажу били савесни, а границу би прелазили само због обраде њива. На граничном прелазу Павловића мост je пусто, јер свако ко пређе границу, мора у изолацију.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима