Дистрикт
Друштво Култура

ЗА ДЕЦУ, АЛИ И ОДРАСЛЕ – НАЈПОЗНАТИЈИ ЛУТАК НА ДАСКАМА ШАБАЧКОГ ПОЗОРИШТА

Пинокио, најпознатији дрвени лутак на свету стигао је на сцену Шабачког позоришта. Ово није радосна вест само за децу и омладину већ и за одрасле.

Лутак – робот (Фото: Дистрикт)

Редитељ Мишко Динуловић оживео је његов лик, представивши публици модерну, савремену верзију приче Карла Колодија о лутку који још од 19. века помаже  најмлађима да изграде у себи механизме одбране према свету.

– Од старог Пинокија остало је само име, а све остало је другачије, апдејтовано на 21. век. Бранко Коцкица је пре десет година предвидео све ово што нам се данас дешава – вештачку интелигенцију, а деца су нас демантовала – не играју се дрвеним играчкама него су прешли на много озбиљније, сајбер телефоне – објашњава мотив за своју адаптацију и додаје:

По тексту Бранислава Милићевића (Фото: Дистрикт)

– Желећи да покажем деци један другачији свет, ком ће се они радовати, али да препознају идеју о томе да се овештали преваранти служе дечијом наивношћу и радозналошћу, направили смо нашег Пинокија робота. Он је несавршен зато што жели да постигне идеал људскости и доброте, и на том свом путовању ће га срести многи преваранти којима ће поверовати. Али ће га на крају спасити вилине речи: „Само буди храбар, буди добар, једино тако ћеш, мој Пинокио, постати човек“, и то је порука коју шаљемо деци – истиче редитељ.

Јунак са којим ће се многи идентификовати (Фото: Дистрикт)

И поред развијене технологије, доброта, племенитост и храброст у овој представи ће спасити свет. Није дрвени лутак, али је задржао врлине које су важне, што чини поруку коју глумци шаљу деци.

– Задржао је све особине његове с тим што није дрвени лутак него лимени робот. Мени је било занимљиво да у самој изведби нађем његову живост, наивност, радост, његов поглед на свет и ту роботику. Да нађем однос између та два и мислим да сам успео – каже глумац Драган Петровић, који носи насловну улогу.

Врлине ће спасити свет, а не техника (Фото: Дистрикт)

Поновна сарадња Мишка Динуловића, редитеља Крагујевачког позоришта и шабачког ансамбла са успехом је настављена. У претходном периоду његова „Црвенкапа“ и „Новогодишња чуда“ такође су изазвала одушевљење шабачке публике.

– Желим да се захвалим Владимиру Василићу који ме је позвао по трећи пут да направимо овај мега-спектакл за децу. Уложено је јако пуно средстава, енергије, труда, љубави за децу, што иначе није случај када су дечије представе у питању. Шабац има велику сцену, велике глумце који се не стиде да играју за децу, који желе да играју за децу, и који пуним срцем играју за малишане – напомиње редитељ.

Пинокио наилази на бројне препреке (Фото: Дистрикт)

Будући да је реч о комедији, са племенитом поруком у којој ће свако препознати себе, творци представе верују да ће овим поводом у позориште долазити и одрасли.

Вила и Пинокио (Фото: Дистрикт)

Адаптацију текста Бранислава Милићевића – Бранка Коцкице, режију и избор музике потписује Миодраг Динуловић, костимограф је Ана Колбјанова, а сценограф Јелена Ђуровић. Улоге играју: Драган Петровић, Владимир Милојевић, Јована Пантић, Соња Милојевић, Кристина Пајкић, Деана Костић и Вељко Ераковић.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима