Дистрикт
Занимљивости

СВОЈИ НА СВОМ – КУЋИЦЕ ЗА НАПУШТЕНЕ ПСЕ

ЈКП “Стари град” Шабац обезбедило је кућице за напуштене псе на неколико локација у граду, које су им постале сигуран смештај у зимском периоду. Суграђани поред остављају грануле и воду, а неке животиње овде су нашле уточиште до удомљења.

Удомљена након објаве на друштвеним мрежама (Извор: Александар Станојловић Баџес)

У једној од кућица близу реке дом је пронашла и ова крзнена пуфна. Најпре су удомљени њена браћа и сестре, а онда су добри људи дошли и по њу. Да није било лименог контејнера испуњеног сламом за прве дане, ова прича можда не би имала срећан крај.

Кућице су постављене на пет локација у граду – једна у парку код Соколског дома, једна у Великом парку и једна у подножју Летњиковачког брда, две на Старом граду.

Суграђани су прилагодили улаз штенцима (Фото: Дистрикт)

Ово је привремени дом за напуштене псе, да се склоне од хладноће. То је и место где грађани који брину о животињама могу да донесу храну за њих. Ову идеју радо су прихватили.

– Свака част на идеји и на реализацији – каже суграђанка.

– Јако ме одушевило кад сам угледала, била сам толико срећна као да сам добила још једну собу у свом стану. Толико ме је то обрадовало због ових јадних и напуштених животиња које пате поготово зими без хране и без склоништа – прича једна од пролазница и љубитељка паса.

Склониште од хладноће (Фото: Дистрикт)

Патњама је сада крај, бар од хладноће. Јавно комунално предузеће „Стари град“ кућице је поставило на пет локација а план је да их буде још више.

– Сматрам да онај ко не воли животиње не воли ни човека. Има добронамерних људи и основна идеја је да када они шетају свог љубимца понесу мало хране и дају уличном псу да се и он осећа помиловано. Јер није се он сам нашао на јавној површини, он је одбачен. Овако може да и он нађе дозу радости од људи који шетају своје љубимце – каже Милош Јекић, шеф азила.

Кућице привлаче пажњу љубитеља паса (Фото: Дистрикт)

Обрадовали су се и у Удружењу за заштиту животиња.

– Поздрављамо идеју и подржавамо да буде још кућица по граду, наравно, на местима где неће ометати грађане. Мислим да је град први пут почео да се бави овим проблемом на један хуман начин – каже једна од волонтерки из Удружења.

Следећи корак је бесплатна стерилизација о трошку Града, како би се суштински решио проблем напуштених животиња.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима