Дистрикт
Друштво

ЛУКА (18) УЧИ И ЗАРАЂУЈЕ ТЕШКИМ РАДОМ, А ЖЕЉА МУ ЈЕ ДА СПАСАВА ЖИВОТЕ

Лука Крстић, ученик четврте године Економске школе из Лознице, већ зарађује за живот. Он комшијама коси траву и сече дрва, а поред тога, најмлађи је члан Добровољног друштва Лозница са којима равноправно учествује у акцијама спасавања живота и имовине својих мештана.

Није му тешко да тешким радом заради за себе (Фото: Дистрикт)

Тек му је осамнаест година, али је са секиром вешт као да то ради цео живот.  У ствари, он тако зарађује себи новац.

– То сам почео да ради пре отприлике годину и по дана, почео сам у комшилуку да косим и да сечем дрва услужно. Почео је посао да се развија. Давао сам бројеве телефона, оглас, хвала Богу ове године ће бити још више посла – прича Лука Крстић.

Најмлађи међу ватрогасцима (Фото: Дистрикт)

Старијим и немоћним не наплаћује. Осталима коси траву и сече дрва да олакша родитељима издатке за школовање.

– Прво је свима било чудно, обично деца воле телефоне, изласке, а он је више за то да ради. Сам зарађује за џепарац, помажемо ми, али он се бори да заради сам. Има посла и сви га хвале – каже мајка Славица Крстић.

И то није крај, већ почетак. Кад заврши са школом, он оставрује оно о чему је као дечак маштао.

– Васпитачица нас је често водила у ватрогасну станицу, и створила се та љубав према возилима и опреми када сам видео и од малих ногу сам себи обећавао, имам циљ да будем ватрогасац – каже овај осамнаестогодишњак.

Љубав од детињства (Фото: Дистрикт)

Циљ је остварио и пре, када се јавио Добровољном ватрогасном друштву и постао њихов најмлађи члан.

– Прошло лето сам провео ту два месеца са колегама, имао сам одређену екипу. Сам сам отишао, добровољно се јавио, питао командира да ли могу да проведем са њима неко време јер сам члан Ватрогасног друштва, он је рекао да могу. Радили смо вежбе за техничке интервенције, спашавање са висина, паљење камиона. Чак сам каснио у школу, јер сам желео што дуже да останем са њима. Доста сам тога научио, за не дај боже и ако будем ван па да могу да употребим то знање – прича Лука.

Као и на свим пословима, такав је и у школи, вредан, честит и скроман.

Учи и ради (Фото: Дистрикт)

Лука је заиста једно добро дете, спреман је свима да помогне, хуман је, што је данас јако ретко јер деца су данас некако сурова једни према другима а он је заиста добар дечак – хвали Луку разредна Биљана Туфегџић.

Нада се конкурсу за ватрогасца, како би употпунио свој сан. До тада не оставља косу и секиру, уз које не зарађује само новац, већ стиче много више од тога.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима