Дистрикт
Друштво

РОДЕ НАЈАВИЛЕ ПРОЛЕЋЕ У ШАПЦУ

Повратак у старо гнездо, на димњак котларнице поред Школе примењених уметности у Шапцу, пар рода који се овде одомаћио дуже од две деценије, ових дана обрадовао је бројне Шапчане и највио долазак пролећа.

Шабачаке роде најавиле долазак пролећа (Фото: Дистрикт)

С пута из Африке, дугог на хиљаде километара, ове године вратиле су се раније него лане.
Светски путници одмах су започели поправку гнезда на врху димњака старе котларнице некадашње градске Водне заједнице. Овај пар селица Шапчани година виђају у истом гнезду, а сваки повратак уноси нову радост у град.

-Сваке године их виђам. Овде су сигурно двадесетак и више година, бар колико ја памтим. Обично прво стигне мужјак, крајем марта, а онда и женка. Он је задужен за поправку гнезда, док се дама припрема за полагање јаја. Највише се обрадујем кад видим младунце, а сваке године буде по двоје или троје – прича Шапчанка која живи у близини.

Обнављају своје гнездо (Фото: Дистрикт)

Некад је било уобичајено да се враћају око 20 марта, пред празник Младенци, у складу са својом симболиком, али су ове године повратак ускладиле са календаром.

Годинама усрећују Шапчане (Фото: Дистрикт)

Интересантно је да су одабрале баш ово место, где има много деце, јер се у близини налазе два шабачке средње школе. Тиме су још једном потврдиле народно веровање да доносе срећу, плодност и просперитет породици.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима