Дистрикт
Друштво

А У ЦВЕЋАРИ КАО У ПЕКАРИ!

Данас је најпродаванији артикл цвет. И док цвећари припремају најлепше аранжмане, купци броје букете које данас треба да пазаре. Резани цвет кошта у просеку око 200 динара, а букети и до неколико хиљада. Цвеће у саксијама није много мењало цену и креће се од 100, па до 600 динара.

Букети са свачији укус и џеп (Фото: Дистрикт)

Код Радована Ђукановића, познатог шабачког цвећара, данас је, како и сам каже, као у пекари. Гужва од раног јутра. Купци и даље, кад уђу у цвећару прво питају за цену. Међутим, за Осми март, кад се највише прода, цвећари припремају аранжмане за свачији џеп.

-Чим је већа потражња, одмах и цена иде горе. То је нормално. Енглези су доста покуповали цвећа, јер јер следеће недеље код њих Дан мајки, а и у Немачкој је баш била велика грамзивост за цвећем. Нормално, и код нас самих је већа потражња због 8. марта и то је за очекивати – каже Радован, која овај посао већ деценијама ради из љубави.

Најлепши букети припремју се за Осми март (Фото: Дистрикт)

Каранфил је данас јефтини знак пажње, а у историју су га послале руже, лале, орхидеје чија цена је знатно већа. За оне који желе да цвет траје дуже, одлучују се за цвеће у саксијама. И ту може да се бира за 1.000 динара.

-Примула је рецимо 100 динара, каранфил 300, циклама 500, красула 500, а аранжмани 400, 500 или 600 динара. Значи, од 100 па до шесто динара, може у тој категорији да се набави цвеће – каже Борка Андрић, произвођач цвећа из Платичева.

Борка Андрић у свом цветном врту (Фото: Дистрикт)

Џентлмени ће рећи: “Нека кошта колико кошта!”, јер цвеће је ипак најјефтини начин да се некоме улепша дан или искупи за неки грех.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима