Distrikt
Zanimljivosti

UŽIVA U SPREMANJU ZIMNICE, NA KOJOJ BI MU SVAKA DOMAĆICA POZAVIDELA

I dok mnogim domaćicama ovaj deo godine predstavlja noćnu moru zbog spremanja zimnice, jedan Šapčanin sa velikim zadovoljstvom, kraj reke, uz čašicu dobre rakije i natenane, prihvata se ovog posla. U svojoj kuhinji domaćin i domaćica, recepte za mnoga komplikovana jela sam smišlja i sprovodi u delo, a ljubav prema hrani koju svi zimi rado stavljaju u tanjir, dok pripremu gledaju izdaleka, pretvorio je u dugotrajan proces uživanja.

Neki to rade da bi uživali (Foto: M. Lazić)

Upravo iz tog razloga, mnogi tvrde da su muškarci bolji kuvari od žena. Pa tako ima muškaraca koji ne pripremaju samo pasulj i kotlić, već i zimnicu. Dragan Mirković Guta iz Šapca to radi duže od tri decenije.
– Bitno je da ovaj kraj gde je peteljka okrenete prema unutra, jer on je deblji, da se bolje ispeče – savetuje Guta.

Pozavidela bi mu svaka domaćica (Foto: M. Lazić)

Priprema ajvara većini domaćica teško pada. Međutim, Dragan Mirković Guta majstor je za ovu zimnicu.
Kada završi pečenje parika, sledi druga faza, mlevenje i prženje. Sve ovo Dragan radi sam. Dok u sterilisane tegle sipa gotov proizvod, pomoćnici pripremaju trpezu za degustaciju jela po kom domaćice dokazuju svoju umešnost.
– Sipa se u tegle, zapeče se u rerni u ključajućoj vodi – završava poslednju fazu najpoznatijeg nacionalnog specijaliteta.

Uz zdravicu je i hrana ukusnija (Foto: M. Lazić)

Guti pomažu isključivo muškarci. I tako godinama. Sada već tradicionalno njegovi prijatelji i on zasukanih rukava, sa keceljom oko struka jesenje dane provode kraj plotne za pečenje paprika i šporeta za kuvanje ajvara i raznih vrsta džemova. Uz razgovor i zdravicu i hrana spremljena u društvu mnogo ukusnije deluje. Ženska pomoć, kako kažu, nije im potrebna.
– Ovo je trideset i neka muška zimnica, i, iskreno rečeno, prisustvo žena za mene ovde je bogohuljenje. Mogu da trebe papriku – šali se Guta.

Eksperimentiše sa ukusima (Foto: M. Lazić)

Osim ajvara Guta priprema džemove, slatko, kompote. Svake godine ima svoj izum koji obično bude zimski specijalitet. Ali tu se ne zaustavlja, pa već naredne godine oplemenjuje recepte novim ukusima.
– Prvi put sam pravio džem od šljive sa pečenim lešnikom, koji ima još malo nekih špecija, ubacivao sam nanu, na primer. Ima zaista specifičan ukus, meni je preukusno – priča ovaj majstor u kuhinji, dok očevicima kreće voda na usta.

Sve mu ide od ruke (Foto: M. Lazić)

Interesantno je da ni recepte ne uzima od žena, već sam ekperimentiše sa ukusima. Ima odgovor i na pitanje da li je domaćin ili domaćica.
– Imam malo dužu kosu pa mogu biti domaćica, inače mogu biti domaćin – kaže.
I tu nije kraj, ovaj majstor u kuhinji, priprema vrhunski kotlić, ali ume i da zasladi kad treba i to palačinkama sa džemom iz njegove zimnice.

Svideo vam se tekst?