I dok mnogim domaćicama ovaj deo godine predstavlja noćnu moru zbog spremanja zimnice, jedan Šapčanin sa velikim zadovoljstvom, kraj reke, uz čašicu dobre rakije i natenane, prihvata se ovog posla. U svojoj kuhinji domaćin i domaćica, recepte za mnoga komplikovana jela sam smišlja i sprovodi u delo, a ljubav prema hrani koju svi zimi rado stavljaju u tanjir, dok pripremu gledaju izdaleka, pretvorio je u dugotrajan proces uživanja.
Upravo iz tog razloga, mnogi tvrde da su muškarci bolji kuvari od žena. Pa tako ima muškaraca koji ne pripremaju samo pasulj i kotlić, već i zimnicu. Dragan Mirković Guta iz Šapca to radi duže od tri decenije.
– Bitno je da ovaj kraj gde je peteljka okrenete prema unutra, jer on je deblji, da se bolje ispeče – savetuje Guta.
Priprema ajvara većini domaćica teško pada. Međutim, Dragan Mirković Guta majstor je za ovu zimnicu.
Kada završi pečenje parika, sledi druga faza, mlevenje i prženje. Sve ovo Dragan radi sam. Dok u sterilisane tegle sipa gotov proizvod, pomoćnici pripremaju trpezu za degustaciju jela po kom domaćice dokazuju svoju umešnost.
– Sipa se u tegle, zapeče se u rerni u ključajućoj vodi – završava poslednju fazu najpoznatijeg nacionalnog specijaliteta.
Guti pomažu isključivo muškarci. I tako godinama. Sada već tradicionalno njegovi prijatelji i on zasukanih rukava, sa keceljom oko struka jesenje dane provode kraj plotne za pečenje paprika i šporeta za kuvanje ajvara i raznih vrsta džemova. Uz razgovor i zdravicu i hrana spremljena u društvu mnogo ukusnije deluje. Ženska pomoć, kako kažu, nije im potrebna.
– Ovo je trideset i neka muška zimnica, i, iskreno rečeno, prisustvo žena za mene ovde je bogohuljenje. Mogu da trebe papriku – šali se Guta.
Osim ajvara Guta priprema džemove, slatko, kompote. Svake godine ima svoj izum koji obično bude zimski specijalitet. Ali tu se ne zaustavlja, pa već naredne godine oplemenjuje recepte novim ukusima.
– Prvi put sam pravio džem od šljive sa pečenim lešnikom, koji ima još malo nekih špecija, ubacivao sam nanu, na primer. Ima zaista specifičan ukus, meni je preukusno – priča ovaj majstor u kuhinji, dok očevicima kreće voda na usta.
Interesantno je da ni recepte ne uzima od žena, već sam ekperimentiše sa ukusima. Ima odgovor i na pitanje da li je domaćin ili domaćica.
– Imam malo dužu kosu pa mogu biti domaćica, inače mogu biti domaćin – kaže.
I tu nije kraj, ovaj majstor u kuhinji, priprema vrhunski kotlić, ali ume i da zasladi kad treba i to palačinkama sa džemom iz njegove zimnice.