И док многим домаћицама овај део године представља ноћну мору због спремања зимнице, један Шапчанин са великим задовољством, крај реке, уз чашицу добре ракије и натенане, прихвата се овог посла. У својој кухињи домаћин и домаћица, рецепте за многа компликована јела сам смишља и спроводи у дело, а љубав према храни коју сви зими радо стављају у тањир, док припрему гледају издалека, претворио је у дуготрајан процес уживања.
Управо из тог разлога, многи тврде да су мушкарци бољи кувари од жена. Па тако има мушкараца који не припремају само пасуљ и котлић, већ и зимницу. Драган Мирковић Гута из Шапца то ради дуже од три деценије.
– Битно је да овај крај где је петељка окренете према унутра, јер он је дебљи, да се боље испече – саветује Гута.
Припрема ајвара већини домаћица тешко пада. Међутим, Драган Мирковић Гута мајстор је за ову зимницу.
Када заврши печење парика, следи друга фаза, млевење и пржење. Све ово Драган ради сам. Док у стерилисане тегле сипа готов производ, помоћници припремају трпезу за дегустацију јела по ком домаћице доказују своју умешност.
– Сипа се у тегле, запече се у рерни у кључајућој води – завршава последњу фазу најпознатијег националног специјалитета.
Гути помажу искључиво мушкарци. И тако годинама. Сада већ традиционално његови пријатељи и он засуканих рукава, са кецељом око струка јесење дане проводе крај плотне за печење паприка и шпорета за кување ајвара и разних врста џемова. Уз разговор и здравицу и храна спремљена у друштву много укусније делује. Женска помоћ, како кажу, није им потребна.
– Ово је тридесет и нека мушка зимница, и, искрено речено, присуство жена за мене овде је богохуљење. Могу да требе паприку – шали се Гута.
Осим ајвара Гута припрема џемове, слатко, компоте. Сваке године има свој изум који обично буде зимски специјалитет. Али ту се не зауставља, па већ наредне године оплемењује рецепте новим укусима.
– Први пут сам правио џем од шљиве са печеним лешником, који има још мало неких шпеција, убацивао сам нану, на пример. Има заиста специфичан укус, мени је преукусно – прича овај мајстор у кухињи, док очевицима креће вода на уста.
Интересантно је да ни рецепте не узима од жена, већ сам екпериментише са укусима. Има одговор и на питање да ли је домаћин или домаћица.
– Имам мало дужу косу па могу бити домаћица, иначе могу бити домаћин – каже.
И ту није крај, овај мајстор у кухињи, припрема врхунски котлић, али уме и да заслади кад треба и то палачинкама са џемом из његове зимнице.