Distrikt
Društvo

U SUZANINOJ UČIONICI ĐACI UČE SA OSMEHOM

Učiteljica Suzana Mijušković iz Šapca svojim učenicima nekoliko puta godišnje priređuje različita iznenađenja. Ona želi da se lepo osećaju u prostoru u kom uče, a oni joj uzvraćaju izvanrednim prosekom i pažnjom.

Oni znaju da je boravak u prijatnom ambijentu važan (Foto: Distrikt)

Ova učiteljica nije samo pokazala ljubav prema svom poslu, već i neizmernu ljubav prema deci, učenicima, njenim đacima prvacima, koje će dočekati prvog septembra kada ove godine krene nova školska godina.
Gotovo svaki prilog koji se snima u Osnovnoj školi Nikolaj Velimirović u Šapcu, snima se u Suzinoj učionici. Učionica učiteljice Suzane Mijušković posebna je iz više razloga.

Već na ulaznim vratima ispisana je ljubav (Foto: Distrikt)

Već na prvi pogled vidi se ono što ovu učionicu izdvaja od drugih. Prostor gde uči decu, Suzana Mijušković prerušava u godišnja doba i značajne praznike, želeći da njeni učenici vreme provode u lepo uređenom prostoru. U slobodno vreme sa još dve dve kreativne koleginice iz drugih škola seče hamer i dočarava svoju temu.
– Obično to radimo vikendom ili kada je jesenji raspust i onda ta dva dana sečemo ovde i kada dođu oduševljeni su. Pustim na Viber grupu da roditelji vide šta to radimo, ne mogu da izdržim da se malo ne pohvalim – kaže učiteljica Suzana Mijušković.

Učenici joj uzvraćaju odličnim uspehom (Foto: Distrikt)

A onda pohvale stižu sa svih strana, najviše od njih koji nekoliko puta godišnje ovde dožive bajku. Oni su ponosni na svoju učionicu.
– Baš mi je lepo. Imam tu čast da učim u ovoj učionici – kaže jedan od Suzaninih učenika, a njegovi drugari dodaju da ostale učionice nisu tako ukrašene i da mnogi gledaju kako njihov prostor izgleda. Sumnjaju da još neko može da postigne isto.

Uloženi trud se isplati (Foto: Distrikt)

Suzana Mijušković dugogodišnja je članica Društva učitelja Šapca, i zahvaljujući brojnim edukativnim i kreativnim programima, čije principe u obrazovanju sledi, jedna je od najomiljenijih šabačkih učiteljica. Svojim đacima olakšava boravak u školskim klupama i čini da razviju ljubav i prema vannastavnim aktivnostima, kakvo je uređivanje prostora u kom borave.

Mnogi im zavide na ovako uređenom prostoru (Foto: Distrikt)

Učionicu deli sa koleginicom Valentinom Krstić, koja takođe brine o radnom prostoru dece. Ovoga puta on je oplemenjen crvenom bojom, bubamarama, srcima i svim asocijacijama na ljubav, jer je nastao u mesecu kada se ona slavi. Ali osim estetike, sve što postavi ima i edukativni karakter.
– Pričali smo o ljubavi prema majci, članovima porodice, i onda smo rešili da to uradimo. A zašto žirafe – zbog „žirafećeg“ jezika, da nenasilnom komunikacijom rešavaju sve ono što se između njih dešava – objašnjava učiteljica.

Najvažnija tema – ljubav i dobri odnosi (Foto: Distrikt)

A deca joj uzvraćaju uspehom čiji prosek je na kraju polugodišta bio 4,84 . Još jedan, u nizu razloga, da svi zajedno budu ponosni i posebni.
– Ona je dobra, ispunjava nam želje. Nekada nas grdi, ali to je zato što je neko nekad neposlušan – kažu učenici. Opisuju je kao jedinstvenu i nenadmašnu u ljubavi koju im pruža.

Učionica u kojoj deca vole da uče (Foto: Distrikt)

Nastavnici dolaze i odlaze, ali učiteljica se pamti do kraja života. Suzana može da bude sasvim spokojna jer će već šest generacija imati po čemu da je se seća.

Svideo vam se tekst?