Дистрикт
У фокусу

ВАНРЕДНО СТАЊЕ – ПОТРЕБНО ЈЕ ПРИДРЖАВАТИ СЕ СЛЕДЕЋИХ МЕРА

На седници Штаба за ванредне ситуације града Шапца поводом новонастале ситуације у вези са ширењем вируса Ковид-19 донета је одлука о увођењу ванредног стања на територији града, коју прати низ важних превентивних мера.

Одлуке донете на седници Штаба за ванредне ситуације

Забрана пословних путовања
Донет је Закључак у ком стоји наредба “Да СВИ привредни субјекти на територији града Шапца обуставе СВА пословна путовања у подручја угрожена вирусом Ковид-19 и да максимално смање социјалне интеракције.”
Скраћено радно време угоститељских објеката
Увођењем ванредног стања, на снази су мере које ограничавају радно време угоститељских објеката од 8 до 20 часова. Максималан дозвољен број особа у једном угоститељском објекту износи 50. Ову меру ће контролисати Комунална полиција.
Спортски објекти и теретане су затворени
Обуставља се рад теретанама и свим осталим спортским објектима (индивидуални и групни тренинзи) осим тренинга професионалних спортиста под посебним режимом. Свим осталим привредним субјектима се не забрањује рад, али је препорука да у свом раду примењују све прописане мере заштите, а посебно они који су у директном контакту са купцима.
Граница за опасност – 60 година
Запосленима у јавним установама, старијим од 60 година, сугерисано је да, уколико имају ту могућност, наставе рад од куће, како би се ризик од заразе критичних група смањио на минимум.

Индивидуална одговорност смањује ризик

Примарна мера заштите – маске и рукавице
Прописана је и посебна мера ношења маски и заштитних рукавица у свим објектива који подразумевају већу изложеност ризику у смислу појачане социјалне интеракције. Такви објекти су банке, продавнице, маркети, тржница, пиљарнице, пијаце.
Формиран позивни центар за помоћ старима
Позивни центар за помоћ старим лицима стациониран у згради Градске управе место је ком би суграђани могли да пријаве своје проблеме и потребе, након чега би одговарајући сервис у току дана требало да им изађе у сусрет.
Пријавити кршење изолације лица приспелих из угрожених подручја
На број телефона 345-700 сви грађани могу пријавити лица за која знају да су се доселили у њихово насеље и комшилук, а дошли су из угрожених подручја, нарочито Италије, Шпаније и Швајцарске, како би и та лица била упућена у Завод за јавно здравље, а након тога стављена у кућну изолацију у трајању од 14, односно 28 дана.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима