Дистрикт
Друштво

У КУЋАМА КОЈЕ СУ ГРАДИЛИ ЧИТАВ ЖИВОТ БОРАВЕ ДЕСЕТАК ДАНА ГОДИШЊЕ

Гастарбајтерска села поново су пуста, јер чим су отворене границе, многи су кренули преко. У Мачванском Причиновићу, где више од пола села ради у Бечу, само неколико породица овде је било за време епидемије корона вируса, док је већина остала у иностранству. У своје село, где су изградили праве палате, доћи ће тек на лето и то на свега десетак дана.

Већи део године куће су празне (Фото: Дистрикт)

Дворац до дворца, палата до палате, а на капијама катанац. Тако је данас у Мачванском Причиновићу, где више од пола села ради у Бечу. И они који су овде били за време короне, вратили су се у иностранство.
– Шта ћемо овде, тамо имам своје паре, свој стан, лечење, имам тамо све – објашњава госпођа, која је на кратко дошла из иностранства да обиђе кућу.

И у Аустрији мора да се ради (Фото: Дистрикт)

Ту су само пензионери који су читав радни век провели радећи у Бечу, прижељкујући само једно.
– Знате ли када сам ја отишао? Четрдесет година сам у Аустрији. Прошле су ми године тамо. Е сад сам дошао да мало проживим у овој кући овде, коју сам правио за старе дане – каже аустријски пензионер.

Виле прављене за бројне чланове породице (Фото: Дистрикт)

Баш због тога су радили и улагали цео живот, да би уживали када се пензионишу. Али свугде мора да се ради, напомињу они.
– Ко ради, тај и слади, ко не ради, нема чиме да се слади. Тамо зарадимо, овде трошимо – причају кроз смех.

Део одмора проведу у чишћењу вишеспратница (Фото: Дистрикт)

Ограду од кованог гвожђа надвисиле су виле, саграђене за децу, унуке и праунуке. За сваког члана породице изграђен је барем по спрат, па је уређење ових вишеспратница озбиљан подухват, а времена је мало.
– Само посао, кућа, и обрнуто – закључак је свих становника овог дела Мачванског Причиновића.

Вила до виле (Фото: Дистрикт)

Орлови и лавови чувају ово мирно село које живне тек када дође лето. За тај тренутак почеле су припреме, па се перу фасаде, брише прашина, коси трава, да би могли да уживају десет дана када дођу на одмор.
– Овде је лепота, најлепше је у нашој домовини, увек је било тако – тврде да чезну за Србијом.

Доминирају украсне фигуре (Фото: Дистрикт)

Онда се враћају свом послу у другој држави где су отишли због новца.
– Нема код Шваба ништа за џабе, мора да се ради од јутра до сутра – прича пензионер који је цео радни век провео у Аустрији.

Село ће оживети у јулу и августу (Фото: Дистрикт)

Поново ће живнути село у јулу и августу, када дођу на одмор. До тада ће радити, да би могли и даље да улажу у своје виле.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима