Дистрикт
Друштво

АЛЕКСАНДАР И ЈЕЛИЦА ЗАРАЂУЈУ ДОБРЕ ДНЕВНИЦЕ САКУПЉАЈУЋИ ПУЖЕВЕ

Цена килограма пужева креће се око 50 динара. Шансу да нешто зараде, искористио је млади пар из Шапца. Они, у недостатку посла, сакупљају пужеве, који завршавају на тржишту Европске уније као специјалитет.

Пужеве налазе у близини своје куће (Фото: Дистрикт)

Један по један и пуна кофа. Бар тако је код Јелице и Александра ових дана, будући да им влажно време иде на руку за овај хонорарни посао.
– Иде супер, има их када је овако влажно. Може лепо да се заради, само ко хоће, коме ово није досадно – каже Јелица Нешковић.

Одговара им кишно време (Фото: Дистрикт)

Јелица, пекар по струци, била је без посла, а када је Александар ових дана изгубио посао у фирми где је радио, решили су да крену са сакупљањем пужева.
– Кренули смо тако што сам видео на огласима да човек из Шапца откупљује и да се килограм тренутно креће 50 динара. И пошто ионако стално шетамо овде, рекох: Што да не пробамо?! Ништа нас не кошта да спојимо лепо и корисно – прича Александар Мићановић док показује пуне руке пужева.
За овај посао била су потребни само временски услови и добра воља. Обучени у кабанице, на 200 метара од њихових кућа, сакупљају пужеве са задовољством.
– Није тешко уопште, у ствари је јако занимљиво. Мало чучнемо, померимо траву да видимо где су се сакрили и то је то, нема никакве мудрости – каже Јелица, којој је сакупљање пужева, поред зараде, вид рекреације и начин да се опусти.

За три сата сакупе око 50 килограма (Фото: Дистрикт)

– Нас двоје, на пример, за два, три сата посла сакупимо педесетак килограма сигурно. То је дневница већа него у неким фирмама – каже Александар.
Месо пужева важи за француски деликатес, без конкуренције. И ови који скупљају Јелица и Александар завршиће на неком од европских јеловника.
– Углавном иду у земље Европске уније, и тамо се користе као специјалитети. И ми смо пробали, волимо да их једемо – признаје он.

Зараде дневницу (Фото: Дистрикт)

Осим у исхрани, пужеви се све више користе у козметичкој индустрији, а ако је веровати рекламама, многе даме радије би их виделе на лицу него у тањиру због њихове вишеструке делотворности за лепоту. Наиме, слуз ових животиња богата је бројним витаминима и врло је пријатна и умирујућа за кожу. Козметички стручњаци тврде да чак замењује три до пет третмана хијалуроном, а један третман том супстанцом кошта око 3.000 динара. С обзиром на то, рачуница је јасна.

Специјалитет који се скупо плаћа (Фото: Дистрикт)

И док пољопривредним произвођачима ове животиње праве проблеме, хранећи се усевима, па се на разне начине труде да их се реше, некима пужеви доносе добру зараду.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима