Дистрикт
Занимљивости

ТАЈНИ КРАЉЕВ ГРАД ПОД ЗЕМЉОМ – СВЕДОК ИСТОРИЈЕ И АТРАКЦИЈА ЗА ТУРИСТЕ

У току је друга фаза реконструкције подземног комплекса који је носио шифровано име “Камена девојка” у Малом Зворнику.  Изграђен по налогу краља Александра Првог Карађорђевића, као склониште за чланове династије и Владе и тајно краљево командно место у случају рата, данас је то туристичка шанса овог краја.

Град под земљом атракција за туристе (Фото: Ј. Губелић)

Мала метална врата испод огромне стене дуго су била чувана тајна, а оном што се налазило унутра приступ је имало је само петоро људи у тадашњој Краљевини Југославији. Подземни тунели са 12 улаза које су градили заробљеници  од 1930. до 1934. године предвиђени су било за смештај 3000 до 5000 људи у ратним условима.  Ходником дугим километер и по, са леве и десне стране распоређено је 75 просторија у којима је у случају рата требало да борави државни и војни врх Краљевине Југославије. Данас овај комплекс од 3.000 метара квадратних привлачи пажњу туриста због чега је и почело уређење. Сада се стигло до друге фазе извођењем грађевинских радова за 9 нових просторија.

– Оне би исто тако биле опремљене у аутентичном стилу. Поред тих грађевинских и занатских радова, планирано је постављање електроенергетских хидротехничких инсталација, увођење видео надзора и интернета.  Те просторије које би биле опремљене су војни магацин, пољска болница, канцеларија командира, и оне би биле најзначајније – објашњава Сузана Реповић, туристички водич.

Реконструисана сала за седнице (Фото: Ј. Губелић)

Тако је урађена и прва фаза коју је држава финансирала са око 32.000.000 динара, а општина око 6 милона динара. Реконструисане су неке од главних просторија комплекса – сала за седнице Владе, административна канцеларија, краљев апартман, први ходник и сувенирница.

– Сам подземни град је грађен по налогу Александра Првог Карађорђевића. Током те четири године они су завршили две трећине радова. Међутим, након њиховог одласка овде ништа није остало. Заправо, све је опустошено и покрадено. Општина је у протекле две године уз помоћ Владе Републике Србије и Министарства туризма заиста доста уложила. Завршена је прва фаза радова вредности око 30 милиона динара и у склопу те фазе опремљене су четити просторије, између осталих и краљев апартман – објашњава Реповић.

Краљев апартман (Фото: Ј. Губелић)

Ту је краљ преспавао своје последње три ноћи у Србији, и одатле је 12. априла отишао у изгнанство. Иако је одавде све покрадено, креатори поставке трудили су се да све буде аутентично. Намештај је углавном по угледу на онај из тридесетих година прошлог века, када је подземни град и направљен. Ту је невелик ормар, сто и столица за краља. У првом делу просторије смештена је стилска гарнитура превучена бидермајер штофом. Уским ходником стиже се до малог купатила у које је стао само плехани лавор на челичном четвороношцу и бритва за бријање.

– Постоје неке слике те седнице Владе, па смо ми по узору на те слике опремали ову просторију. Као што можете да видите овде су оригинални телефони, писаће машине, мапе али и аутентичан намештај – прича туристички водић.

Све је аутентично урађено (Фото: Ј. Губелић)

Сала у којој је у ноћи између 9. и 10. априла 1941. године одржана чувена седница Владе Краљевине Југославије којој је присуствовао Петар I Карађорђевић, иста је као из тог периода. У средини масивни сто за чланове Владе, сто за записничара, телефон и писаћа машина. Ту је и стона лампа да осветли скровито подземље. На столу пар примерака новина, а у челу заставе Краљевине Југославије и мапе земље чије границе су већ тада биле лабаво повезане.

У плану је и трећа фаза реконструкције (Фото: Ј. Губелић)

Електрификација је рађена по најсавременијим стандардима, који одговарају таквој врсти објекта, са специфичним условима влажности и температуре под земљом, ако и пресецање капиларне влаге. У плану је и трећа фаза би обухватила вински подрум, јер је температуре у граду под земљом идеалних од 14 до 18 степени, а у плану је и капела за богослужења.

Из серијала ЗВОРНИЧКИ БИСЕРИ. Пројекат је суфинансиран из буџета Општине Мали Зворник. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима