Дистрикт
Занимљивости Култура

ОСТАЦИ СВЕТИЛИШТА ИЗ ПОЦЕРИНЕ СТАРИЈИ И ОД СТОУНХЕНЏА

Археолошко налазиште Шанчина, у селу Десић код Шапца, чије истраживање је започето шездесетих година прошлог века, указује да је реч о локалитету старијем барем 1.500 година од Стоунхенџа, а, према проценама археолога, најсличнији је рондели у Енглеској.

Налазиште Шанчина (Фото: Дистрикт)

Иза сваког замаха стругалицом остају рељефи сачуваних археолошких остатака. Делови керамике пронађени испод праисторијског бедема, усред шуме у Поцерини, сведоче да се ради о крају каменог и почетку металног доба.
– Ја сам више пута рекао да је ово 1.500 година старије од Стоунхенџа, али оних камених блокова, мегалита – они су дошли у бронзано доба, а ово је крај каменог и почетак металних доба – каже Момир Церовић, археолог Народног музеја Шабац.

Прва ископавања почела још пре пола века (Фото: Дистрикт)

На површина од око 220 метара квадратних до сада је отворено 12 сонди.
– Ово овде што ја сада чистим, где се види ово црнило је у ствари првобитни ниво живота, првобитна газна површина. Пре 6.000 година, кад се овде живело, живело се на овом нивоу – објашњава.

На прелазу између каменог и металног доба (Фото: Дистрикт)

Палисадни ров са јамама од масивних дрвених стубова указује да је овде највероватније било свето место.
– Дакле, у питању је неко светилиште, највише индиција иде у том правцу зато што овде нисмо нашли алате, да би говорили о неком радионичком месту – напомиње археолог.

Јаме од дрвених стубова указују на намену места (Фото: Дистрикт)

Мада, постоје индиције да им је служило и за осматрање небеских тела.
– Врло је могуће да је овде била и нека соларна опсерваторија, у крајњој линији тако је протумачен и Стоунхенџ, Гошеков круг код Лајпцига – да су то својеврсне соларне опсерваторије. А кад кажемо опсерваторија, прва асоцијација је на некакав телескоп. Они то сигурно нису имали, то је дубока праисторија, али су и те како имали потребе да осматрају небо, небеска тела – прича.

Комади од глине са остацима утиснутог дрвета (Фото: Дистрикт)

Камени алат указује како су секли материјале. Изглачани комад са оштирм ивицама служио је да пресеку кожу. Комади од глине на којима се види утиснуто дрво указују да им је то служило као грађевински материјал.

Пронађен је камени алат (Фото: Дистрикт)

Археолошка испитивања овде су започета 1967. године, а настављена после тачно пола века. За то време, од 2017. па до данас, много тога је откривено.
– Управо у првој сонди, коју смо отворили 2017. године, открили смо бунар 6,5 метара дубок – каже Момир Церовић.

Локалитет је био потпуно спаљен (Фото: Дистрикт)

Истраживање се настваља интензивно и овог лета, како би се што више податка добило о локалитету за који се, између осталог, зна и да је потпуно спаљен.

Из серијала НАСЛЕЂА ТРАГ. Пројекат је суфинансиран из буџета Града Шапца. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима