Distrikt
U fokusu

SVOJIM RASKOŠNIM MASKAMA DONEO VENECIJANSKI DUH U KARNEVALSKI ŠABAC

Plesačke i pevačke kostimirane trupe, majstori šale i zabave, domaćini i turisti, deca, trudnice, bebe, kućni ljubimci, svi će od 12. do 14. septembra uz buku, smeh i igru na glavnim ulicama Šapca slaviti dvanaesti po redu Čivijaški karneval. Ovaj tradicionalni praznik „Čivijaša“, jedinstvena je prilika da se i stranci upoznaju sa veselim duhom stanovnika grada na obali Save, a svojim najrazličitijim umećima karneval učine još grandioznijim. Deleći sa Šapčanima radost i dragocena iskustva garantuju povratak u još većem broju i naredne godine.

Pripreme za festival su počele (Foto: M. Lazić)

Iz tog razloga, a u susret Karnevalu, svetski poznat majstor venecijanskih maski ovih dana boravi u Šapcu. Svoje znanje podelio je sa kreativnim Šapčankama, želeći, pre svega da pokaže da ovo može biti hobi, ali i posao koji on uspešno radi već petnaest godina. Zauzvrat, ovde je pronašao mnoge zajedničke tačke sa gradom koji je sinonim za pravljenje ovih prelepih maski.

Bez originalnih maski, nema dobrog karnevala (Foto: M. Lazić)

Mašta i vredne ruke ovog Italijana stvaraju čuda, pa su njegove maske redovno na karnevalu u Veneciji. Dizajnira i kostime, perike za pozorište, a njegov rad poznat je široim Južne Amerike. Baš to znanje, koje traži i nspiraciju, želeo je da podeli sa Šapčankama.
– Ovo nije lak posao jer ga morate raditi po želji kupaca, a to se onda sukobi sa kreativnošću, ali bez obzira na sve, ja to volim da radim. Zahteva strpljenje, ali je rezultat predivan – kaže Igor Meneghello, majstor ovih neobičnih maski.

Majstor za detalj (Foto: M. Lazić)

Šabac nije odabrao slučajno. Po karnevalskom duhu podseća ga na Veneciju, a ovog puta, u grad na Savi mnogi će doći zbog njega, kako bi se divili koreografiji i kostimima.
– Glava po pravilu treba da bude najviše pokrivena bojama, platnima, da se ne vidi, a tu do izražaja onda dolaze perike, perje i mašti možemo pustiti na volju, da se igramo koliko god i da napravimo nešto zanimljivo i za sebe i za publiku. Možemo da budemo ko god hoćemo, šta hoćemo i da se niko ne ljuti i nama da bude lepo – poručuje Raduško Janković, koordinator Čivijaškog karnevala.

Šapčani će imati priliku da se dive maskama (Foto: M. Lazić)

Po mustru za ovaj kreativni posao uglavnom su došle dame koji su završile umetničku školu ili imaju sklonost ka umetnosti.
– Završila sam umetničku školu, smer Stilski krojač, sada studiram to, jako mi se dopada, mislim da mogu mnogo da naučim i da se inspirišem za neke svoje dalje radove – kaže jedna od polaznica kursa i tvrdi da ovaj hobi, uz odgovarajući trud može prerasti u posao.

Venecija u „Malom Parizu“ (Foto: M. Lazić)

Sasvim sigurno će baš neka od ovih maski biti inspiracija za predstojeći karneval, a oni malo spretniji imaju priliku da savete ovog Italijana pretvore u sopstvenu inspiraciju.

Svideo vam se tekst?